Sjećanja i neobjavljene priče

Sjećanja i neobjavljene priče - Grlić, Eva | Caritasspiritistcenter.org

...ja i neobjavljene priče": Dokumentaristička vjerodostojnost jača od svake literature ... Stižu dvije neobjavljene priče Ernesta Hemingveja ... . Marinko Krmpotić. 25. travanj 2021 20:57. Po odlasku u mirovinu više se počinje baviti pisanjem pa tako uz »Sjećanje« (1998.) objavljuje i 2002. godine »Putnik za Krakow i druge priče«. Sjećanja Eve Grlić važna su knjiga za ovu zemlju i razumijevanje svega što se u njoj dogodilo, i to ne samo u dvadesetom stoljeću nego i danas. Osim Sjećanja (1997. i 2001.) za života je objavila i zbirku priča Putnik za Krako ... EVA GRLIĆ : Sjećanja i neobjavljene priče — Bjelovar.live ... . Osim Sjećanja (1997. i 2001.) za života je objavila i zbirku priča Putnik za Krakow. Više o autorici knjige Sjećanja i neobjavljene priče potražite na... Sjećanja Eve Grlić važna su knjiga za ovu zemlju i razumijevanje svega što se u njoj dogodilo, i to ne samo u dvadesetom s...

INFORMACIJA

AUTOR
Grlić, Eva
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Sjećanja i neobjavljene priče.pdf

OPIS

Sjećanja i neobjavljene priče Sjećanja Eve Grlić važna su knjiga za ovu zemlju i razumijevanje svega što se u njoj dogodilo, i to ne samo u dvadesetom stoljeću nego i danas. Eva Grlić rođena je u židovskoj obitelji u Budimpešti. Odrasla je u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća. Od 1938. živjela je u Zagrebu. Preživjela je progone u NDH, sudjelovala u partizanskom pokretu, da bi nakon rata završila na Golom otoku. Njezin identitet i jedinstvena sudbina utjecali su na njezin širok svjetonazor. Bili su izvrsno polazište da u svojim Sjećanjima, iz unutarnje i vanjske perspektive, analizira i pripovijeda o razdoblju od prve Jugoslavije i NDH do socijalizma i 90-ih. Sjećanja su svojevrstan osobni dnevnik, ali i dnevnik jednog prostora i vremena. U njemu je hrabro, direktno i duhovito opisala uspomene na svoje djetinjstvo. Tu su i djevojačke godine, sudjelovanje u radničkom pokretu i strahote za vrijeme NDH, boravak u partizanima. Opisuje stravično golootočko iskustvo, rad u socijalističkim tvornicama i novinama te druženja s intelektualcima iz područja cijele bivše države i Europe. Iskustva su to u kojima je sudjelovala zajedno sa suprugom, istaknutim filozofom Dankom Grlićem. Sjećanja su dosad objavljena na hrvatskom, mađarskom i talijanskom jeziku. Novo izdanje, osim vrijednim obiteljskim fotografijama, upotpunjeno je i dosad neobjavljenim autobiografskim pričama. U njima,nadovezujući se na Sjećanja, piše o sudbinama članova obitelji, prijateljicama, Korčulanskoj filozofskoj školi i putovanjima, ali i buđenju nacionalizama na ovim prostorima. U njima otkriva kako je događaje i pojave 90-ih vidjela ona, koja je živjela u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i antifašizma. Pogledajte i ostale naslove koje imamo u ponudi. O autorici Eva Grlić bila je istaknuta hrvatska novinarka, prevoditeljica i urednica, majka poznatog hrvatskog filmskog redatelja i producenta Rajka Grlića. Rođena je u Budimpešti neposredno nakon sloma Sovjetske komune Bele Kuna od mađarsko-aškenaske majke i sarajevskog sefarda. Odrasla je u Sarajevu dvadesetih i tridesetih godina, a 1938. preselila se u Zagreb. Tijekom holokausta poginulo je 36 članova njezine obitelji. Prvi suprug Rudolf Domany poginuo je u partizanskom pokretu. Iako je bila vatrena zagovornica Titove Jugoslavije i komunizma, tijekom života završila je na Golom otoku zajedno s drugim suprugom, istaknutim filozofom Dankom Grlićem. Nakon rata radila je kao činovnica u kemijskoj industriji i urednica tvorničkih novina, prevodila s mađarskog i njemačkog jezika i pisala priče koje su objavljene u Modroj lasti. Osim Sjećanja (1997. i 2001.) za života je objavila i zbirku priča Putnik za Krakow. Više o autorici knjige Sjećanja i neobjavljene pričepotražite na linku.

Želite li pročitati knjigu?Sjećanja i neobjavljene priče u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Grlić, Eva. Čitati Sjećanja i neobjavljene priče Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE