Mesnevija II

Mesnevija II - Rumi, Dželaluddin | Caritasspiritistcenter.org

...ja II finale.indd 10. 4.1.2010 23:10:01. Nur vječni je uz ovaj dunjaluk niski, mlijeko čisto je Mesnevija II finale ... HFZ. MEHMED KARAHODŽIĆ - 1. DERS - MESNEVIJA - II... - YouTube ... ... Mesnevija II, Rumi, Dželaluddin | Abrakadabra web shop ... ja II finale.indd 10. 4.1.2010 23:10:01. Nur vječni je uz ovaj dunjaluk niski, mlijeko čisto je Mesnevija II finale.indd 11. 4.1.2010 23:10:01. Prijatelj je oko tvoje, o lovče: od grančica i slamki ga... Download Mesnevija II PDF. Title. Mesnevija II. Region. Format. © COPYRIGHT © Ovaj video je zaštićen autorskim pravima, te nije dozvoljen reupload na druge kanale bez prethodne dozvole ovog You...

INFORMACIJA

AUTOR
Rumi, Dželaluddin
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Mesnevija II.pdf

OPIS

Mesnevija, remek-djelo ponajvećega mističkog pjesnika islamskoga svijeta, Mevlane Dželaluddina Rumija (1207. – 1273.), napisana u 13. stoljeću, nesumnjivo spada u red nepatvorenih literarnih, duhovnih i kulturnih spomenika čovječanstva uopće. S više od 25.000 stihova ona je najrafiniraniji duhovni jezik, himna Bogu i čežnja za susretom s Jednim i Jedinim. U svojim nepreglednim dubinama, poput oceana ona je udomila sva dokučiva i nedokučiva znanja, i o svijetu, i o transcendentnome. Posve u skladu s kur’anskim viđenjem svijeta, ona je monument metafizičkog i pučkog jezika, jezik duhovnih visina i jezik biljaka i životinja, jezik skritog i otkritog, jezik mikrokozmosa, jezik duhovnog srca i univerzalni jezik, ali istodobno – i hijerokozmički i metapovijesni. Njezin pjesnički imaginarij i pjev o smislu čovjekova postojanja, njezin zov da se nadiđe vlastito jastvo u potrazi za vinom božanske Ljubavi, koje naravno nije od loze i čokota nego vino duhovnog sjedinjenja, neponovljiva je građevina duha. M. Iqbal nazvao je Rumija svjetiljkom na putu slobodna čovjeka. Iako je bio biser s Istoka, njegovo je srce nadilazilo geografiju. Ono je pripadalo, i sve više pripada, i Istoku i Zapadu, i Sjeveru i Jugu. Uostalom, otkako je 1995. američki pjesnik Coleman Barks objavio engleski prijevod izbora iz njegova djela, široj javnosti dotad slabo poznat, Rumi u samo nekoliko godina postaje najčitaniji pjesnik u Americi nakon W. Whitmana. Iako je živio u srednjem vijeku, snaga njegova stiha zvoni i dandanas – 2007. u svijetu je označena godinom Rumija.

Želite li pročitati knjigu?Mesnevija II u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Rumi, Dželaluddin. Čitati Mesnevija II Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE