Koljivo

Koljivo - Špišić, Davor | Caritasspiritistcenter.org

...žito ili koljivo se priprema kao dar zahvalnosti za date zemaljske plodove ... Koljivo by Davor Špišić ... . Žito se sprema u slavu i čast svetitelja, za zdravlje, napredak i blagostanje, a poslužuje se gostima kada dodju kod... Greek: κόλλυβα (pronounced [ˈkoliva]), Cypriot Greek: κόλλυφα, "kollifa", Serbian: кољиво, koljivo (also interchangeably called жито, žito), Romanian: colivă, Bulgarian: коливо, kolivo, Georgian... Chef Baba shares her old-world recipe for Koljivo (Serbian Cooked Wheat ... koljivo | Hrvatska enciklopedija ... ... Chef Baba shares her old-world recipe for Koljivo (Serbian Cooked Wheat Pudding). This very special dessert is served for s...

INFORMACIJA

AUTOR
Špišić, Davor
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Koljivo.pdf

OPIS

Pobjednički roman natječaja V.B.Z.-a i Večernjeg lista za najbolji roman 2004. godine!Koljivo, nagrađeni roman Davora Špišića, priča je o emigrantu iz bivše Jugoslavije koji na početku rata pronalazi utočište u Švedskoj. Glavni junak, propali glumac Radovan Pintar u novoj okolini započinje i novi život – ženi se iranskom liječnicom i dobiva sina, no također nevjerojatnom brzinom gubi poslove, strpljenje i nadu. Događaji koji slijede protkani su i humorom i depresijom, i kompozicijski spretno prepleteni s događajima iz prošlosti glavnoga junaka, odnosno prošlosti njegove (šire) obitelji, što na poseban način oplemenjuje temeljnu nit priče, nenametljivo profilirajući nesvakidašnji lik glavnog junaka koji, koliko god bježao, od zla ne može pobjeći. Napisan dinamično i pitko u tradiciji najboljih napetica Stephena Kinga, istovremeno se pozivajući na ponovno aktualnu tradiciju obiteljskog romana, o čemu svjedoči i moto romana preuzet iz Korekcija Jonathana Franzena, roman Koljivo na posebno originalan način predočava izglobljeni život istočnoeuropskih etnija u dalekome i stranom okružju. Udaljujući se od književnih sterotipa, Davor Špišić uspješno pronalazi svoj originalni pripovjedački glas u osebujnoj kombinaciji sarkastičnog i melodramatičnog , što roman Koljivo dovodi u poziciju ambicioznog romana koji ima sve preduvjete da postane čisti bestseler. Prozaik i dramatičar Davor Špišić rođen je 1961. u Osijeku gdje i danas živi i radi kao profesionalni pisac. Njegove drame su objavljene u dvije knjige Predigre (1996) i Raj bez fajrunta (2001). Iste, 2001. godine je za dramu Jug 2 dobio je Nagradu Marin Držić, a tada je objavio i knjigu priča Kuke za šunke. Davor Špišić autor je i tri esejističke knjige Slavonska krv (u koautorstvu s D. Topićem, 1992) Svlačenje smrada (1994) i Trbuhozborci (1997).

Želite li pročitati knjigu?Koljivo u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Špišić, Davor. Čitati Koljivo Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE