Blijedi jahač

Blijedi jahač - Spinney, Laura | Caritasspiritistcenter.org

... jahač (eng. Pale Rider) je vestern Clinta Eastwooda iz 1985 ... Bledoliki Jahač (Pale Rider) (1985) ... . radnjom sličan klasičnom vesternu Shane, uključujući posljednju scenu koja je vrlo slična onoj iz ranijeg filma. Postoje sličnosti i s Eastwoodovim ranijim likovima kao što su Čovjek bez imena i onaj iz vesterna Nepoznati zaštitnik... Blijedi jahač je djelo autora Laura Spinney, nakladnika V. B. Z.. Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. .  Blijedi jahač. Laura Spinney. Kako je španjolska gr ... blijedi jahač - NACIONAL.HR ... . .  Blijedi jahač. Laura Spinney. Kako je španjolska grip...

INFORMACIJA

AUTOR
Spinney, Laura
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Blijedi jahač.pdf

OPIS

Kako je španjolska gripa1918. godine promijenila svijet Godine 1918. Italoamerikanci iz New Yorka, Jupici s Aljaske i Perzijanci iz Mashhada nisu imali ništa zajedničko osim virusa koji je izazvao najtežu pandemiju modernog doba i presudno utjecao na svjetsku povijest dvadesetog stoljeća. Španjolska gripa, najstrašnija epidemija koja je u tri smrtonosna vala poharala svijet između ožujka 1918. i ožujka 1920. godine, prouzročila je jednu od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva. Zarazila je trećinu svjetskog stanovništva i pritom nije birala žrtve: od siromašnih useljenika u New Yorku preko španjolskoga kralja Alfonsa XIII., književnika Franza Kafke, indijskog narodnog vođe Mahatme Gandhija do američkog predsjednika Thomasa Woodrowa Wilsona. Iako je odnijela između pedeset i sto milijuna ljudskih života, možda više nego Prvi i Drugi svjetski rat zajedno, u našoj su kolektivnoj svijesti pandemija španjolske gripe i Prvi svjetski rat sjedinjeni događaji pa se tako taj kolosalni gubitak ljudskih života uzrokovan epidemijom pripisuje Prvom svjetskom ratu. Ugledna britanska znanstvena novinarka Laura Spinney u Blijedom jahaču bavi se španjolskom gripom iz jedne sasvim drukčije perspektive, kombinirajući priče preživjelih s najnovijim znanstvenim istraživanjima iz područja povijesti, medicine (virologije, epidemiologije i psihijatrije) i ekonomije. Precizno i detaljno istražuje i analizira razmjere katastrofe koju je španjolska gripa izazvala u svijetu pokazujući kako se posljedice te pandemije, koja je zahvatila područja od Aljaske i Brazila preko Kine, Irana i Španjolske do Južne i Sjeverne Amerike i Rusije – a nije zaobišla ni Hrvatsku, osjećaju još i danas u svim sferama ljudskog života.

Želite li pročitati knjigu?Blijedi jahač u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Spinney, Laura. Čitati Blijedi jahač Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE