Nogomet i politika u Jugoslaviji

Nogomet i politika u Jugoslaviji - Mills, Richard | Caritasspiritistcenter.org

... i politika u Jugoslaviji je djelo autora Richard Mills, nakladnika Profil ... Nogomet i politika u Jugoslaviji - Richard Mills — Knjige.Pravac ... . Britanski povjesničar Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije jer je upravo nogomet bio mnogo više od igre u bivšoj Jugoslaviji. Richard Mills. Richard Mills: Nogomet i politika u Jugoslaviji, meki uvez. NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI Sport, nacionalizam i država Autor: Richard Mills Nakladnik: Profil Split 2018. NAGRADA LORD ABERDARE: "Najbolja knjiga o povijesti sporta 2018. godine" ... Nogomet i politika u Jugoslaviji ... . NAGRADA LORD ABERDARE: "Najbolja knjiga o povijesti sporta 2018. godine". Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo više od igre. — NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI britanskog povjesničara Richarda Millsa koji je godinama proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije. Na temelju ...

INFORMACIJA

AUTOR
Mills, Richard
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Nogomet i politika u Jugoslaviji.pdf

OPIS

Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo više od igre. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritarna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest. Britanski povjesničar Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo tako – preko nogometa – najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu fascinantnu knjigu. Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama. Potanko je analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih – sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine, koji je najavio raspad dotadašnje države. Knjiga je dobila Nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijest sporta 2018. godine.

Želite li pročitati knjigu?Nogomet i politika u Jugoslaviji u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Mills, Richard. Čitati Nogomet i politika u Jugoslaviji Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE