Najljepše Božićne priče

Najljepše Božićne priče - Grupa Autora | Caritasspiritistcenter.org

...še božićne priče Nerijetko se kaže da u knjigama ima nešto magično ... Najljepše Božićne priče NOVO - Forum Online Bookstore ... . A božićno razdoblje u godini upravo je poznato po toj nedokučivoj magiji osjećaja koji nas prate u stopu. Kako bih bila što više u tom božićnom raspoloženju, odlučila sam sastaviti popis najljepših božićnih priča. Božić povezujemo s Djedom Mrazom, kolačima, sobovima, legendama i velikim slavljima, ali i druženjima s obitelji. Dok danas većinom gledamo božićne filmove i uživamo u toplini doma ... Najljepše božićne priče - Lika Club ... . Dok danas većinom gledamo božićne filmove i uživamo u toplini doma uz svjetlucanje svjećica za bor, nekoć su se na Božić u obiteljima čitale i pričale božićne priče. Najljepše božićne priče koje morate pročitati ovih dana. Prva na popisu nam je kultna priča Djevojčice sa šibicama velikog pisca koji je ostavio pečat vjerojatno svakom djetinjstvu, Hansa Christiana Andersena. ...

INFORMACIJA

AUTOR
Grupa Autora
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Najljepše Božićne priče.pdf

OPIS

Lagerlöf, Brlić-Mažuranić, Andersen, Dostojevski, Gogol, Gjalski, Daudet, Čehov, Brecht, Capote, Jergović Božić, jedan od najvećih kršćanskih blagdana, kalendarski je smješten tako da u sebi okuplja i puno drevnije mitološke i folklorne tradicije. U europskom kulturnom krugu, čvrsto je povezan s ugođajem snježne zime, s tmurnim kratkim danima za kojih se sunce povuklo k jugu, s dugim hladnim noćima. Otud je Božić i blagdan kućne topline, obiteljskog doma, uspomena i zajedništva, predaka i djece, a na selu i domaćih životinja. Takvim slikama tradicionalno kršćanstvo obogaćuje izvornu biblijsku priču o Kristovom rođenju. No, ta je priča samo djelomice idilična; u nju se upleće i motiv ljudske nevolje i bešćutnosti; njezinim junacima uskraćeno je, barem isprva, sve ono što tvori ugodnost Božića. Obje strane božićne svetkovine nalaze odraza i u književnosti koja govori o Božiću i iz koje su u ovoj knjizi sabrana neka od najljepših djela. Priče Selme Lagerlöf i Ivane Brlić-Mažuranić, na primjer, uokvirene su arhetipskim božićnim prizorom bake koja uz toplu peć pripovijeda djeci neku starinsku pripovijest ili legendu, ali su junaci takve pripovijesti nesretni siromasi, naizgled napušteni i zaboravljeni od sviju. Nesreća i beznađe kao da dosežu dno u slavnoj Andersenovoj priči ili pak onima Dostojevskog i Brechta. Ipak, na kraju sve obasjava čudesno i jarko božićno svjetlo. Plemenitost velikih božićnih priča sastoji se u tome što, u srcu tople idile, podsjećaju na njezino sjenovito naličje, na one ostavljene vani, u mrzloj noći. Kao što potreba za tim podsjećanjem nikada ne prestaje, tako i ponovna čitanja ovih pretežno dobro poznatih priča uvijek iznova otkrivaju još neuočene smislove. Po tome su one slične trajnosti samog Božića, koji se potkraj svake godine iznova vraća ne trošeći ništa od svježine i bogatstva svojih značenja.

Želite li pročitati knjigu?Najljepše Božićne priče u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Grupa Autora. Čitati Najljepše Božićne priče Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE