Stepenice za Stojanku K.

Stepenice za Stojanku K. - Andrijana Kos Lajtman | Caritasspiritistcenter.org

...e za Stojanku K. pjesnička je knjiga mučno ukorijenjena u našu svakodnevicu, koja nije drugo do mozaik složen od kaleidoskopskih projekcija i - često suprotstavljenih - interpretacija naših prošlosti, te više ili manje zamućenih ideja o budućnosti ... Stepenice za potkrovlje i tavan - BauCasa.rs ... . Sama je Stojanka iz naslova u isti mah stvarna... ...(rukopis je odabran za objavljivanje na natječaju Grada Čakovca 2008., u biblioteci Insula), Lunule (Disput i DHK, Zagreb, 2012., dobitnik nagrade „Dobriša Cesarić"), Teleidoskop (HDP, Zagreb, 2018., finale nagrade „Ivan Goran Kovačić") i Stepenice za Stojanku K. (V.B.Z., Zagreb, 2019). Pjesnička knjiga "Stepenice za Stojanku K." Andrijane Kos Lajtman mučno je ukorijenjen ... Iz rukopisa "Stepenice za Stojanku K.", Andrijana Kos Lajtman ... ., dobitnik nagrade „Dobriša Cesarić"), Teleidoskop (HDP, Zagreb, 2018., finale nagrade „Ivan Goran Kovačić") i Stepenice za Stojanku K. (V.B.Z., Zagreb, 2019). Pjesnička knjiga "Stepenice za Stojanku K." Andrijane Kos Lajtman mučno je ukorijenjena u našu svakodnevicu, koj...

INFORMACIJA

AUTOR
Andrijana Kos Lajtman
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Stepenice za Stojanku K..pdf

OPIS

Stepenice za Stojanku K. pjesnička je knjiga mučno ukorijenjena u našu svakodnevicu, koja nije drugo do mozaik složen od kaleidoskopskih projekcija i – često suprotstavljenih – interpretacija naših prošlosti, te više ili manje zamućenih ideja o budućnosti. Sama je Stojanka iz naslova u isti mah stvarna djevojčica koja je, doslovno, izgubila glavu igrajući se u (po)ratnom ludilu, i već „iskorišten“ tekstom posredovani i prelomljeni književni lik, citat preuzet iz riznice literature. Takva dvojnost čeka nas na svakoj stepenici ove knjige. Ona ne mistificira patnju, ali pravi jasnu razliku između nasilnika i žrtve, između nametnutoga i onoga što se ne može izbjeći. Čak i sama smrt pokazuje u stihovima Kos Lajtman radikalno različite fizionomije – jednom, nalik sablasti, odvodi u nerješivu traumatsku petlju, dok drugi put dolazi gotovo kao utjeha: smrt je to koja onome kome je umrijeti kaže „da bu dobro“. Sličnu ulogu ima na ovim stranicama poezija. Ona je u isti mah nerazrješiv čvor traume i utočište slobode. Slobode do koje se često dolazi upravo ustrajno razrješujući, ili naprosto presijecajući petlje koje se doimaju nesavladivima.

Želite li pročitati knjigu?Stepenice za Stojanku K. u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Andrijana Kos Lajtman. Čitati Stepenice za Stojanku K. Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE