Dževdet-beg i sinovi

Dževdet-beg i sinovi - Pamuk, Orhan | Caritasspiritistcenter.org

...t-beg odluči da i on da oglas, ali odustade od toga ... Dževdet-Beg I Njegovi Sinovi - Orhan Pamuk | knjige.at ... . Kad je pročitao oglas pozorišne trupe koja je počela sa novom predstavom u Odeonu, trgnu se sjetivši se svog starijeg brata. Djevojka njegovog teško bolesnog brata bila je Ermenka, pozorišna glumica. Da bi zaboravio na brata... „Završio sam svoj prvi roman, Dževdet-beg i njegovi sinovi, ruke su mi se tresle dok sam prekucani rukopis još neobjavljenog romana pružao ocu da ga on proči... Dževdet-beg i njegovi sinovi Orhan Pamuk Preveo ... Dzevdet beg I njegovi sinovi PDF ... ... Dževdet-beg i njegovi sinovi Orhan Pamuk Preveo s turskog za srpsko izdanje: Enver Ibrahimkadić Godina izdanja: 2007 Broj Strana: 692. Odrastao je u istanbulskoj četvrti N...

INFORMACIJA

AUTOR
Pamuk, Orhan
DIMENZIJA
7,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Dževdet-beg i sinovi.pdf

OPIS

I rukav noćne košulje, i moja leđa… I cijeli razred… I čaršafi… Uf, sve je sasvim mokro! Sve je mokro i probudio sam se, promrmlja Dževdet-beg. Da, sve je bilo potpuno mokro kao u snu koji je upravo sanjao. Gunđajući, okrenuo se u krevetu, sjetio se sna i uplašio se. U snu je sjedio ispred učitelja u školi na Kuli. Podigao je glavu sa vlažnog jastuka i pridigao se. Da, sjedili smo ispred učitelja. Sva škola poplavljena, voda do koljena, promrmljao je, Zašto smo poplavljeni? Zato što je krov prokišnjavao. Slana voda, koja je tekla kroz tavan, slivala mi se preko čela i grudi i prostirala po prostoriji, a učitelj je, svojim štapom, cijelom razredu pokazivao na mene: Sve je to zbog ovog Dževđeta, govorio je. Naježio se kad mu pred očima oživjela slika učitelja koji štapom pokazuje na njega, a svi u rezredu se okreću i, ponižavajući ga, optuživački ga gledaju, a najviše ga je ponizio njegov dvije godine stariji brat. Ali, učitelj, koji je, ne trepnuvši, u jednom dahu cijeli razred proveo kroz falaku i tako ošamario jednog dječaka da ga je onesvijestio, nikako da dođe do njega i kazni ga zbog vode koja je tekla sa tavana. Bio sam drukčiji od ostalih, bio sam sam, mene je trebalo poniziti, mislio je Dževdet-beg. Ali, niko nije imao hrabrosti prići i dotaći me, a voda je nezaustavljivo plavila školu.Užasni san u jednom trenu postade samo vesela i prijatna uspomena. Bio sam nešto posebno, bio sam sam, ali me nisu mogli kazniti. Ustao je prisjećajući se da se, u trenu, popeo na krov i porazbijao crjepove.

Želite li pročitati knjigu?Dževdet-beg i sinovi u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pamuk, Orhan. Čitati Dževdet-beg i sinovi Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE