Struktura svjetske povijesti

Struktura svjetske povijesti - Karatani, Kojin | Caritasspiritistcenter.org

...njiga pokušaj ponovnog promišljanja povijesti društvenih formacija, ali iz perspektive načinā razmjene ... Reagan i Gorbačov susretom u Ženevi promijenili su tijek svjetske... ... ... Atlas svjetske povijesti SNIZÈNO | Halo Oglasi ... njiga pokušaj ponovnog promišljanja povijesti društvenih formacija, ali iz perspektive načinā razmjene. Do sada se to u marksizmu poduzimalo iz perspektive načinā proizvodnje - iz perspektive... II►Kojin Karatani - Struktura svjetske povijesti Pogledajte i naše ostale oglase! Kojin Karatani - Struktura svjetske povijesti. Cijena. 120 kn ~ 17 €. Fragmenti. Svjetske povijesti pomorstva. obrambenu, tako taj pregled njihove povijesti je uobičajeno ograničen na interesnu dimenz...

INFORMACIJA

AUTOR
Karatani, Kojin
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Struktura svjetske povijesti.pdf

OPIS

Struktura svjetske povijesti Ova je knjiga pokušaj ponovnog promišljanja povijesti društvenih formacija, ali iz perspektive načinā razmjene. Do sada se to u marksizmu poduzimalo iz perspektive načinā proizvodnje – iz perspektive toga tko posjeduje sredstva za proizvodnju. Načini proizvodnje smatrali su se “ekonomskom bazom”, a ono političko, vjersko i kulturno smatralo se ideološkom nadgradnjom. Marksisti su vjerovali da će ideološke nadgradnje kao što su država ili nacija prirodno odumrijeti kada se ukine kapitalistička ekonomija, ali stvarnost je njihova očekivanja iznevjerila i nisu uspjeli u pokušajima da se obračunaju s državom i nacijom. „Monumentalna i provokativna, sinteza Kojina Karatanija svjedoči o dramatičnom ponovnom rađanju univerzalne povijesti; ona to čini ujedinjavanjem tradicija – ekonomije, politike, društvene imaginacije – koje se sve više pokazuju jalovima ako se razvijaju zasebno. Njegovo je čitanje marksovskih načina proizvodnje (Marxove teorije univerzalne povijesti) kao povijesti načina razmjene heretično je i revizionističko. Njegova rasprava o naciji i svjetskom carstvu umjesto bezbrojnih debata o globalizaciji nudi transformativni odnosno revolucionarni okvir. I konačno, Karatanijevo praktično i teorijsko iskustvo suradnje otvara političke perspektive koje daju ideju i snagu u trenutku kad je lijevoj politici, čini se, svugdje ponestalo daha.“ – Fredric JamesonO autoru: Kojin Karatani rodio se 1941. u Amagasaki, gradu između Osake i Kobea. Na tokijskom sveučilištu studirao je ekonomiju i englesku književnost, a kasnije predaje književnost na Sveučilištu Hosei u Tokiju. 1975. godine pozvan je na Sveučilište Yale kao gostujući profesor japanske književnosti, gdje upoznaje Paula de Mana i Fredrica Jamesona. Devedesetih godina redovito predaje na Sveučilištu Columbia. Autor je dvadesetak knjiga, uglavnom iz područja književne teorije i kritike.

Želite li pročitati knjigu?Struktura svjetske povijesti u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Karatani, Kojin. Čitati Struktura svjetske povijesti Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE