Istra i Bizant

Istra i Bizant - Vicelja-Matijašić, Marina | Caritasspiritistcenter.org

...ijesno-ikonografski aspekti u interpretaciji umjetnosti 6 ... PDF Povijest Bizanta ... ... Marina Vicelja-Matijašić, Istra i Bizant: neki... | Semantic Scholar ... ijesno-ikonografski aspekti u interpretaciji umjetnosti 6. stoljeća u Istri. Težina 808 g Format 22 28 cm Autor Marina Vicelja Matijašić Izdavač... Naslov Istra i Bizant (Istria and Byzantium). Autori Vicelja-Matijašić, Marina. Vrsta, podvrsta i kategorija knjige Autorske knjige, monografija, ostalo. Izdavač Matica hrvatska. Grad Rijeka. Bizant je podupirao jačanje narod‑ ne crkvene svijesti u susjednom kršćanskom narodu i Započeo je veliki ...

INFORMACIJA

AUTOR
Vicelja-Matijašić, Marina
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Istra i Bizant.pdf

OPIS

U knjizi se obrađuju odabrani fenomeni nastanka i razvoja umjetnosti na tlu Istre u 6. stoljeću, unutar Justinijanovog carstva. Autorica sintezno prikazuje osnovne okvire političke, gospodarske i kulturne povijesti šireg mediteranskog područja, kao uvod u zbivanja na istarskom poluotoku te precizno obrađuje pojedine teme ujetničke produkcije unutar recentnih rezultata povijesnih i arheoloških istraživanja. Posebno su zanimljive ikonografske interpretacije dekoracija kamene plastike liturgijske skulpture, te mozaika Eufrazijeve bazilike u Poreču i pulske Marije Formoze. Autorica, polazeći od biblijskog i tekstova teoloških rasprava 5. i 6. stoljeća, reinterpretira značenje ikonografskog prikaza u apsidi Eufrazijane. Istra se postavlja u središte velikih doktrinarnih disputa u 6. stoljeću, koje će imati jasne političke reperkusije, a u umjetnosti, dati impetus stvaranju velikih djela koja su obilježila europsku umjetnost. Ta su djela u istarskom prostoru značajna zbog unošenja “duha umjetnosti velikih centara”, pa iako nastaju u provincijskim gradićima, svojim odlikama pokazuju potpuno uklapanje u najvrsniji ciklus ranobizantske umjetnosti.

Želite li pročitati knjigu?Istra i Bizant u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Vicelja-Matijašić, Marina. Čitati Istra i Bizant Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE