Ekološka proizvodnja smilja

Ekološka proizvodnja smilja

...iku smo dali naslov „Ekološka proizvodnja smilja i eteričnoga ulja" - dosadašnje spoznaje ... Istarska polja smilja - Boje zemlje ... . Zašto upravo ovakav naslov i zašto dodatak?? S obzirom da se intenzivna sadanja smilja događa svega nekoliko godina mišljenja smo da u ovoj proizvodnji moramo ostati u okvirima i načelima ekološke proizvodnje. Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja - dosadašnje spoznaje - Priručnik obuhvaća elemente u procesu uzgoja i prerade smilja. Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja, meki uvez. Izdavač: Algoritam. Broj stranic ... Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja - Grupa ... ... . Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja, meki uvez. Izdavač: Algoritam. Broj stranica: 90. Cijena: 17,70 kn 59,00 kn. Šifra: 150985 . Trenutno nedostupno. Opis proizvoda . Opis proizvoda. Opis: Priručnik obuhvaća elemente u procesu uzgoja i prerade smilja čiji se sadržaj isključivo odnosi na ekološku proizvod...

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
8,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Ekološka proizvodnja smilja.pdf

OPIS

Sažetak Ova je edicija nastala kao izraz potrebe u novonastaloj situaciji u Hercegovini i Dalmaciji koju smo popularno nazvali „smiljomanija“. Naime, situacija s kultivacijom smilja se ubrzano razvija unazad 3 -4 godine. S obzirom da se radi o kratkom vremenu uzgoja ove kulture suočeni smo s jedne strane s naraslim potrebama uzgajivača smilja i eteričnoga ulja za kvalitetnim stručnim savjetima, dok s druge strane znanstveno-stručna zajednica raspolaže s izuzetno malim brojem istraživanja na temu uzgoja smilja i dobivanja eteričnoga ulja. Za ozbiljna istraživanja utemeljena na znanstvenim metodama potrebno je vrijeme koje procjenjujemo na tri (3), a optimalno na pet (5) godina. Razumljivo, da se nalazimo u svojevrsnom vremenskom raskoraku između intenzivnog podizanja nasada smilja i neophodnih istraživanja koja su kao i u svakoj drugoj kulturi nužna za uspješnu proizvodnju. Priručnik je nastao na inicijativu izdavačke kuće Algoritam Stanek d.o.o. Mostar i Algoritam d.o.o. Zagreb, suradnjom i dobrom voljom stručnjaka s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te brojnih vanjskih suradnika i kolega agronoma koji rade izravno u proizvodnji smilja. Veliku potporu smo dobili također od članova udruge „Ljekovito bilje Hercegovine“ i samostalnih proizvođača smilja koji su sa nama nesebično dijelili svoja iskustva, omogućili nam snimanja na svojim parcelama i destilerijama. U ime cijeloga tima svima se iskreno zahvaljujemo. Priručniku smo dali naslov „Ekološka proizvodnja smilja i eteričnoga ulja“ – dosadašnje spoznaje. Zašto upravo ovakav naslov i zašto dodatak?? S obzirom da se intenzivna sadanja smilja događa svega nekoliko godina mišljenja smo da u ovoj proizvodnji moramo ostati u okvirima i načelima ekološke proizvodnje. Pored zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u FBiH („Službene novine FBIH“, broj 72/16) našim proizvođačima preporučujemo zakonsku regulativu Europske unije (regulativa EC 834/2007). Iako postoje poteškoće u proizvodnji (pojava bolesti i štetočina), jednostavno ne postoji još uvijek niti jedno zaštitno sredstvo koje je registrirano za primjenu na smilju i to je još jedna veliki razlog zašto preporučujemo o(p)stanak ove proizvodnje u ekološkim okvirima. Dodatak naslovu – dosadašnje spoznaje smo stavili iz razloga što želimo poručiti proizvođačima da priručnik sadrži uglavnom sve dosadašnje spoznaje u proizvodnji smilja i eteričnoga ulja. Prve rezultate pokusa koji su postavljeni očekujemo za 2 -3 godine kada ćemo, nadamo se, ponovo izdati novi priručnik obogaćen novim spoznajama u proizvodnji smilja i eteričnoga ulja. Priručnik može poslužiti proizvođačima smilja i eteričnoga ulja, ali i svima koji su zainteresirani za ovu kulturu.

Želite li pročitati knjigu?Ekološka proizvodnja smilja u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor . Čitati Ekološka proizvodnja smilja Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE