Izvor umjetničkog djela

Izvor umjetničkog djela - Heidegger, Martin | Caritasspiritistcenter.org

... Heidegger - Izvor umjetničkog djela. Izvor bi u ovom kontekstu značio odakle i čime neka stvar jeste to što jeste, ono što ona jeste, odnosno kakvo jeste predstavlja suštinu neke stvari, te shodno ... Umjetničko djelo - Wikipedija ... ... SaveSave O Izvoru Umjetničkog Djela For Later. 100%100% found this document useful, Mark this 106. 4 Martin Heidegger, Izvor umjetnikog djela, O biti umjetnosti, Mladost, Zagreb, 1959., str. „Bit umjetnosti izvor je umjetničkog djela. Umjetnost nije zato jer ima djela, n ... Martin Heidegger: Izvor umjetničkog djela - CROSBI ... . Umjetnost nije zato jer ima djela, n...

INFORMACIJA

AUTOR
Heidegger, Martin
DIMENZIJA
6,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Izvor umjetničkog djela.pdf

OPIS

Bit umjetnosti izvor je umjetničkog djela. Umjetnost nije zato jer ima djela, nego djelo mora biti ako i ukoliko jest umjetnost. Ali u kojem smislu i zašto mora biti umjetnosti? Ona svoju bit ima u tomu da istinu ne kazuje mislilački u pojmu, ne donosi je u bitnome činu, djelovanju i držanju, nego je stavlja u djelo. Umjetnost na svoj način pušta da izvire istina, ona je puštanje izviranja, izvor.“Članak o izvoru umjetničkog djela zacijelo je jedno on najpoticajnijih i najutjecajnijih Heideggerovih djela. Svojim prvim pojavljivanjem 1949. godine u sklopu zbornika filozofovih djela naslovljenog Šumski putovi odmah je, kao uostalom i mnogi drugi Heideggerovi tekstovi, izazvao snažan interes javnosti i paletu burnih reakcija od nekritičkog oduševljenja do potpunog i bezuvjetnog osporavanja. Postupno je, međutim, strast izravnog i stoga prebrzog reagiranja ustupila mjesto strpljivijem proučavanju i tumačenju teksta iz cjeline misliočeva djela i prvenstveno iz vlastitog hoda mišljenja i postupnog slijeda njegovih koraka u članku… Dvojezičnim objavljivanjem dviju od tri postojeće verzije članka te kasnijeg pogovora i dodatka, kao i svih spomenutih autorovih rubnih bilješki, sve to na osnovi danas najmjerodavnijeg izdanja u sklopu 5. sveska Heideggerovih sabranih djela, gdje su u redakciju teksta uključene i manje preinake koje je sam autor izvršio u pripremi za zasebno objavljivanje članka u Reclamovu izdanju 1960. godine, želimo i u Hrvatskoj položiti temelje mogućnosti što pouzdanijeg i hermeneutički korektnijeg čitanja i studiranja tog djela kojim je svojedobno prevodilačka i ina recepcija Heideggera u nas upravo i započela.

Želite li pročitati knjigu?Izvor umjetničkog djela u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Heidegger, Martin. Čitati Izvor umjetničkog djela Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE