Beograd za pokojnike

Beograd za pokojnike - Crnković, Predrag | Caritasspiritistcenter.org

...za početnike. 3 643 tykkäystä · 260 puhuu tästä ... Beograd za pokojnike (2008) — книга автора Crnković Predrag | НЭБ ... ... BEOGRAD ZA POKOJNIKE - Predrag Crnković | Knjižare Vulkan ... za početnike. 3 643 tykkäystä · 260 puhuu tästä. "Beograd za početnike" opsednut je misijom da novinarstvo i u 21. veku MOŽE&MORA da pobuđuje na... texts. Beograd za pokojnike. by. Crnković, Predrag. Beograd za početnike je, sigurno, bio prvi književni bedeker o našem gradu, vodič koji su svi rado čitali, i ljudi rođeni u njemu, i oni koji su se slučajno... Nagrada za knjigu "Beograd za pokojnike" Crnkoviću je uručena na međunarodnom zagrebačkom sajmu knjiga i uč...

INFORMACIJA

AUTOR
Crnković, Predrag
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Beograd za pokojnike.pdf

OPIS

Pobjednički roman sedme po redu V.B.Z.- TISAK književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine. Roman Beograd za pokojnike sumorna je slika glavnoga grada Srbije od vremena raspada jugoslavenske federacije do ovih dana, bolno podsećanje na godine koje su nas usporile, deprimirale, umorile. Politička previranja, međunarodne sankcije, rat o kojem se ne govori ali čije posljedice Beograd osjeća kao nestašicu osnovnih potrepština za život tek je grubo naznačeni okvir u koji je autor smjestio svoga glavnog junaka. Sve te okolnosti koje ga pritišću a na koje ne može utjecati, stvaraju kod Peđe – spisateljskog obrtnika i pisca, gladnog čoveka u sivom gradu, pokojnika iz naslova romana – osjećaj nemoći, frustriranosti, ulovljenosti u klopku. Senzibilan i pred takvom zbiljom dakako zbunjen intelektualac (taj osjećaj pojačava kontrast između njegovih filmskih, književnih i glazbenih evokacija i doslovne i prenesene izgladnjelosti), on je gradski osamljenik ogoljen do srži: bez uporišta u obitelji ili među prijateljima, bez kontakata sa svijetom, bez posla i novca, opsjednut hranom. Moglo bi se reći da je glad, taj krajnji izraz bijede i signal opće poremećenosti društva, središnji motiv romana. Najsnažnije su stranice ovog teksta upravo one na kojima se susrećemo s depresivnim atmosferama velegrada – koje govore o ljudima na rubu izgladnjelosti i očaja, o osamljenosti staraca željnih razgovora, o nestručnosti i bezdušnosti medicinskog servisa, napokon o vremenu gubljenja iluzija i nada. Predrag CrnkovićSkandinavist i pisac. Dosad je objavio više od desetak pripovijedaka, eseja, književnih kritika te poezije (nešto od toga i pod pseudonimom). Redovito piše za Knjigomat. Nedavno mu je izašao i prvi roman Čarapanke sa Zvezdare, kao prva knjiga u novopokrenutoj ediciji Knjigomata. Zanimljiv pothvat, roman na srpskom (iako ima makedonskog i slovenskog, kao i hrvatskog), a objavljen u Zagrebu, po metodi Durrell-Miller… Piše na više jezika. Neke pripovijetke su mu nagrađivane na natječajima u Srbiji, a na natječaju Večernjaka 2007. ušao je u uži izbor pričom Pisac, teoretičar i epizodist.

Želite li pročitati knjigu?Beograd za pokojnike u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Crnković, Predrag. Čitati Beograd za pokojnike Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE