Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova

Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova - Dubrović, Ervin | Caritasspiritistcenter.org

...a Ljudevit Adamić - trgovac u doba Napoleonskih ratova Knjiga Ervina Dubrovića posvećena je imenu koje se drži jednim od ključnih začetnika moderne Rijeke ... Predstavljanje knjige Ervina Dubrovića "Andrija Ljudevit ... ... . O koliko je važnoj osobi riječ podsjećaju podaci poput onog da je 1821. pokrenuo u kanjonu Rječine proizvodnju papira, postavivši temelje budućoj Tvornici papira. Andrija Ljudevit Adamić je trgovac duhanom, hrastovinom i solju, također vlasnik manufaktura za proizvodnju likera, jedara, papira, stakla i konopa. Prodavao je Britancima hrastovinu iz hrvatskih šuma za gradnju ratnih brodova, bio je glavni dobavljač soli za Napoleonovo Talijansko Kraljevstvo i Ilirske ... HRT: Dubrović: "Andrija Ljudevit Adamić" - Trgovac u doba ... ... . Prodavao je Britancima hrastovinu iz hrvatskih šuma za gradnju ratnih brodova, bio je glavni dobavljač soli za Napoleonovo Talijansko Kraljevstvo i Ilirske provincije. Pred nama je hrvatsko izdanje knjige autora Ervina Dubrovića, naziva "Andrija Ljudevit Adamić", podnaslovljena Trgovac u doba Napoleonskih ratova. "Knjigu o Adamiću napisao sam zato jer ju je naručio Andrea de Adamich, potomak trgovca i podu...

INFORMACIJA

AUTOR
Dubrović, Ervin
DIMENZIJA
6,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova.pdf

OPIS

Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova Knjiga Ervina Dubrovića posvećena je imenu koje se drži jednim od ključnih začetnika moderne Rijeke.O koliko je važnoj osobi riječ podsjećaju podaci poput onog da je 1821. pokrenuo u kanjonu Rječine proizvodnju papira, postavivši temelje budućoj Tvornici papira. Andrija Ljudevit Adamić je trgovac duhanom, hrastovinom i solju, također vlasnik manufaktura za proizvodnju likera, jedara, papira, stakla i konopa. Prodavao je Britancima hrastovinu iz hrvatskih šuma za gradnju ratnih brodova, bio je glavni dobavljač soli za Napoleonovo Talijansko Kraljevstvo i Ilirske provincije. Njegova trgovačka kuća bila je najveća u Rijeci i vrlo utjecajna na Sredozemlju, s dosegom do srednje i istočne Europe i Velike Britanije, te s povremenim izvozom do Srednje Amerike i Brazila. Uključio se u projekte za unapređenje plovnosti Kupe, da bi se riječka luka bolje povezala s unutrašnjošću. Poticao je izgradnju kanala, cesta i željeznice od Panonije do Rijeke. Usprkos djelovanju u nesigurno doba, Adamić nije zaboravljao da je Riječanin. U svom gradu projektirao je i 1805. podigao vlastito kazalište za 1600 gledatelja, predlagao izgradnju novih ulica, pokrenuo sadnju drvoreda platana na Fiumari. Adamić je bio Riječanin hrvatskog porijekla i talijanske kulture, građanin Ugarske i podanik austrijskog cara, a prije svega Europljanin. Govorio je šest jezika: talijanski, hrvatski, njemački, francuski, engleski i latinski.

Želite li pročitati knjigu?Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Dubrović, Ervin. Čitati Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba Napoleonskih ratova Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE