Kombajn na književnom polju

Kombajn na književnom polju - Pogačnik, Jagna | Caritasspiritistcenter.org

...gna Pogačnik: KOMBAJN NA KNJIŽEVNOM POLJU (PROZE, PISCI, POJAVE) 56454 Dimenzije: 21x13 cm NStranice: 282 Uvez: meki ... 18. kolovoza 1450. rođen Marko Marulić - 'otac hrvatske... | Kamenjar ... . književnost. teorija književnosti. Kombajn na književnom polju - proze, pisci, pojave. Književna kritika i studije. Pogačnik Jagna. KOMBAJN NA KNJIŽEVNOM POLJU: proze, pisci, pojave. Šifra: 421230. (0)Ostavi recenziju. Iskreno je priznala da je knjigu objavila zato što i sama ponekad želi biti 'zrno' za neki 'kombajn'. Predano, marljivo, temeljito kritičarka je skupljala svoja 'zrna', ali... Kombajn na književnom polju book. Read r ... Bitka na književnom Kosovom polju - XXZ Portal ... . Predano, marljivo, temeljito kritičarka je skupljala svoja 'zrna', ali... Kombajn na književnom polju book. Read reviews from world's largest community for readers. See a Problem? We'd love your help. Let us know what's wrong with this preview of Kombajn na književnom polju by Jagna Pogačnik. Kom...

INFORMACIJA

AUTOR
Pogačnik, Jagna
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Kombajn na književnom polju.pdf

OPIS

Jagna Pogačnik književne kritike, eseje i rasprave objavljuje od 1989. u brojnim novinama i časopisima te na Hrvatskom radiju. U ovoj knjizi sabrani su tekstovi nastali u posljednjih petnaestak godina u kojima se bavi pojedinim opusima istaknutih pisaca, knjigama koje su obilježile svoje i ušle u buduće vrijeme, pojavama na književnoj sceni u doba poraća i tranzicije. Knjiga naslov “Kombajn na književnom polju” duguje najvećem ciniku hrvatske književnosti, Daliboru Cvitanu. Naime, kada je negdje sredinom 1990-ih Jagna Pogačnik nakanila pisati tekst o Daliboru Cvitanu shvatila je da ima blokadu jer je uvrijeđena njegovim stavovima iz eseja Čovjek-zrno i čovjek-kombajn, u kojem je književne kritičare svrstao u reproduktivce: kombajne. Naposljetku mu je ipak oprostila – nakon što je pročitala esej Julijane Matanović u kojem je napisala da pristaje biti “ne samo skupljač žetve”, nego i kako je svjesna “da i pooslije prolaska najsavršenijeg kombajna na polju često mogu ostati ležati nepokupljena i ona najkvalitetnija zrna” te odlučila “paljetkovati žito, kako se taj posao naziva u Slavonaca i ići poslije mnogih i, u ovom slučaju kao organizator smjene, ublažavati propuste”. U knjizi se nalaze tekstovi koji pokazuju glavne tematske, žanrovske i naraštajne preokupacije “kombajna” koji knjigu potpisuje. Premda je autorica posve svjesna da je posljednjeg desetljeća struka i čitatelji uglavnom percipiraju kao svojevrsnu naraštajnu kritičarku generacije koja se afirmirala u drugoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća, u svoju obranu ovdje im nudi tekstove koji nisu bili objavljivani u tiražnim medijima, pa su samim time možda ostali na margini ili barem manje primijećeni. Znanstveni zbornici, časopisi, radijske emisije, knjige drugih autora kojima su trebali predgovori i pogovori, pružali su gostoprimstvo koje nije zloupotrijebila. Fantastika u hrvatskoj književnosti od 19. stoljeća do danas, klasici hrvatske proze, novi rukopisi suvremenika i, dakako, neki fenomeni koji su obilježili domaću proznu scenu u nedavnoj prošlosti, bili su predmetom njezina interesa i –kombajnskog posla. Sada su pred vama, nepromijenjeni i onakvi kakvi su bili, neki od njih mladalački zaneseni, neki više„knjiški”. Iskreno je priznala da je knjigu objavila zato što i sama ponekad želi biti “zrno” za neki “kombajn”. Predano, marljivo, temeljito kritičarka je skupljala svoja “zrna”, ali imajući na umu da je književna kritika, kao i njezin predmet – književna djela, ponajprije namijenjena čitatelju. Stoga su njezini tekstovi pitki i bez suvišnog akademskog hermetičnog diskursa, široko zahvaćaju teme i pojave, pružaju uvid u referentna djela, ali pritom se autorica ne libi iznijeti i vlastita stajališta. Baš kao da je slušala predavanja jedne američke sveučilišne profesorice koja je studentima zabrinutim za status književne kritike rekla: “Nemojte da vas brine to što jest ili nije književna kritika i ima li još književni kritičar neku ulogu u društvu. Just do it.”

Želite li pročitati knjigu?Kombajn na književnom polju u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pogačnik, Jagna. Čitati Kombajn na književnom polju Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE