Violator/Ona govori

Violator/Ona govori - Vidić, Ivan | Caritasspiritistcenter.org

...or» i «Ona govori» su dva teksta Ivana Vidića iz prve polovice 1990-ih od kojih je «Ona govori» bio objavljen u časopisu Ka/Os, a Violator nigdje do sada ... VIOLATOR Synonyms: 13 Synonyms & Antonyms for... | Thesaurus.com ... . LIBRIS titelinformation: Violator - Ona govori / Ivan Vidić. Sökning: onr:11842144 > Violator - Ona govo... Violator: Directed by Dodo Dayao. With Joel Lamangan, Victor Neri, Anthony Falcon, RK Bagatsing. 'Four men with nowhere to go and everything to lose are about to have the worst night of their lives. Trakhaet ... Vidić Ivan ... . Trakhaet ...

INFORMACIJA

AUTOR
Vidić, Ivan
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Violator/Ona govori.pdf

OPIS

Violator i Ona govori su dva teksta Ivana Vidića iz prve polovice 1990-ih od kojih je Ona govori bio objavljen u časopisu Kaos, a Violator nigdje do sada.Violator je duža novela ili kraći roman – teško je i nepoželjno o tom ludom tekstu pametovati jer je, baš kao i lirska proza Ona govori – teško odredljiva žanra, roda i granica.Junak Violatora završava u ludnici, ali to za njega nije kazna, dapače, kao da se tek tu, nadziran i kontroliran, osjeća potpuno slobodan, čak društveno aktivan, on predvodi bune i revolucije, cereka se i baš dobro zabavlja – kad ne pati.Različitost svijeta onkraj gumenih i mekih zidova ludnice je malena, nebitna, pa se Violator alegorijski proteže sve do u naše domove i glave. A kategorije unutarnjeg i vanjskoga se nevidljivo miješaju, kao infuzija i krv.Violator govori i škrguće o slomljenim dušama i zubima- i o korijenima njihovih lomova – začuđuje nas i iščašuje pogled na svijet, centrifugira “zdrav razum dok ga ne provali kao konstrukciju klimavih temelja, zahrđalih i nestabilnih skela na kojima, dok vjetar udara i jača, ekvilibriramo.Vidićeva poetika je začeta u ognjici njemačkog romantizma, u nju je onda pod visokim tlakom ubrizgana ruska strast, revolucionarni zanos i socijalna osjetljivost, a sve ne bi li se junačka bitka saždajom nihilizma dobila. Figure Prokletog pjesnika, Ukletog Holandeza i Generatora kaosa u njegovu se tekstu meko gnijezde, baš kao i humor na oštrici apsurda koji bljesne kao nož i ironijski nas cimne i odmakne od prijetnje ludilom i mrtve ozbiljnosti. Violator je tekst koji mijenja.Ona govori je ljubavna lirska proza, svjedočanstvo euforije- da ne kažemo ljubavnog ludila – pa je pomaknuta logika i sintaksa njezin eko-materijal – jer ljubav nema interpunkcije.Brdo slika i emocija putuje svemirom, Ivan Vidić je maleni izbor složio u ljubavni monolog – samo za vaše oči i srce.

Želite li pročitati knjigu?Violator/Ona govori u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Vidić, Ivan. Čitati Violator/Ona govori Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE