Granice kritike

Granice kritike - Felski, Rita | Caritasspiritistcenter.org

...Granice kritike" je predavanje koje je održao T ... PDF e-knjiga Granice kritike ... . S. Eliot na Sveučilište u Minnesoti 1956. godine.[1] Ponovno je tiskano u O poeziji i pjesnicima, zbirka Eliotovih kritičkih eseja, 1957. Granice kritike - Čini se kako kritika nije samo prevladavajući nego i jedini mogući tip mišljenja u studiju književnosti i, u najširem smislu, u suvremenoj humanistici. Granice krytyki w sporze politycznym a naruszenie dóbr osobistych. Nawet jeśli są jakieś granice kr ... Granice kritike ... . Nawet jeśli są jakieś granice kr...

INFORMACIJA

AUTOR
Felski, Rita
DIMENZIJA
1,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Granice kritike.pdf

OPIS

Čini se kako kritika nije samo prevladavajući nego i jedini mogući tip mišljenja u studiju književnosti i, u najširem smislu, u suvremenoj humanistici. U Granicama krtike Rita Felski se pita što je dovelo do toga da su gotovo sva utjecajna moderna tumačenja književnosti i kulture gotovo jednoglasno obilježena etosom nepovjerenja. Hermeneutika sumnje ovisi o pretpostavci da tekstovi redovito znače više nego što govore ili da su krivi za kakav “zločin” koji treba pomno istražiti. Taj detektivski nerv, jednostrano izjednačen s progresivnošću, odvažnim podrivanjem uvriježenih istina i vrijednosti, Felski prepoznaje kao štimung u suvremenom kritičkom okruženju kojim se sve češće širi zadah predvidivog kritičarenja i slijepog slijeđenja metateoretičarskih dogmi. Težeći drukčijem čitanju, ona se nije zadovoljila tek demistifikacijom okoštalih kritičarskih pristupa i metoda. Umjesto toga ponudila je mogućnost za drukčiju politiku kritike u okviru postkritike. Biti postkritičan ne znači biti nekritičan, nego iznaći način za uspostavljanje novih veza i izgradnju produktivnih odnosa između književnih i kulturnih tekstova, čitatelja i društva. U tom je smislu ova studija jedan od najuzbudljivijih događaja na teorijskoj sceni posljednjih godina. Ona kritiku napokon rješava pritiska rigorozne skepse i otvara joj vrata za uspostavljanje neostvarenih saveza i neslućenih mogućnosti očuvanja, prenošenja i prevrednovanja naslijeđa, pa i nasljeđa same kritike.

Želite li pročitati knjigu?Granice kritike u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Felski, Rita. Čitati Granice kritike Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE