Koraljna vrata

Koraljna vrata - Pavličić, Pavao | Caritasspiritistcenter.org

...a vrata Pavao Pavličić Tema: Pavličić kroz fabulu o dvaizgubljena Gundulićeva pjevanjaOsmana, razmišlja o vrijednosti književnih djela, granici savršenstva (da li je ono dobro ili nije ... koraljna vrata pdf - PDF datoteke i e-knjige dostupne su za besplatno... ... ... Pavao Pavličić KORALJNA VRATA Pavao Pavličić KORALJNA VRATA Glava prva — Misovo, susvita! Drveni kapak glasno je tresnuo o zid, a jedna ženska ruka mučila se da ga… Pavao Pavličić KORALJNA VRATA. Glava prva. — Misovo, susvita! Kroz staklena vrata restorana vidjelo se da je zauzet samo jedan stol. Ako je i bi ... Pavao Pavličić - Koraljna vrata ... . Glava prva. — Misovo, susvita! Kroz staklena vrata restorana vidjelo se da je zauzet samo jedan stol. Ako je i bi...

INFORMACIJA

AUTOR
Pavličić, Pavao
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Koraljna vrata.pdf

OPIS

Kako srednjoškolce nagovoriti na čitanje Gundulićeva Osmana? Pitanje je teško, a odgovor jednostavan. Tako da prije Gundulića pročitaju Pavličića. Koraljna vrata (prvi put objavljena 1990.) potiču na pogled u književnopovijesni retrovizor. Koraljnim vratima barokni je ep ušiven u suvremenu hrvatsku književnost. Pavličićev 13. roman po redu ispisan je u 20 poglavlja. Gundulićev Osman ispjevan je u 20 pjevanja. Roman započinje trenutkom kada filolog Krsto Brodnjak, u 33. godini života (!), a u potrazi za neotkrivenim rukopisima starije hrvatske književnosti, dolazi na otok Lastovo. Pronalazak izgubljenih dijelova Osmana povezan je s remećenjem odnosa između dobra i zla. Čitatelj je uvučen u priču kao da je i on sam, poput Brodnjaka, upao u prazninu epa. A to je najviše što jedan pisac svojim tekstom može postići. Roman je napisan u ljeto 1989., u godini velike obljetnice Ivana Gundulića (1589. – 1638.). Iste godine Pavao Pavličić na Skupu o Gunduliću drži predavanje naslovljeno Dopjevi Osmana. Taj tekst, i te kako koristan za tumačenje i ocjenu romana, prvi put objavljujemo uz Koraljna vrata.

Želite li pročitati knjigu?Koraljna vrata u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pavličić, Pavao. Čitati Koraljna vrata Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE