Rod

Rod - Jergović, Miljenko | Caritasspiritistcenter.org

...вод слова rod, американское и британское произношение, транскрипция, словосочетания, однокоренные слова, примеры использования ... Alberto "RoD" Polo is a Spanish Dota 2 player and analyst. ... ... Best Saltwater Rods and Reel Combos - TackleDirect ... вод слова rod, американское и британское произношение, транскрипция, словосочетания, однокоренные слова, примеры использования. Rod, Ród, Rőd, Rød, Röd, ROD, or R.O.D. may refer to: Birch rod, ...

INFORMACIJA

AUTOR
Jergović, Miljenko
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Rod.pdf

OPIS

Rod Miljenka Jergovića knjiga je sastavljena od više cjelina – romana, dokumenata, pripovjednih skica, fragmenata – u kojima se izmjenjuju fikcionalni i nefikcionalni dijelovi i savršeno se miješaju stvarno i izmaštano. S mnogo autobiografskih elemenata Jergović u Rodu ispisuje sagu o porodici Karla Stublera, svoga pradjeda. Karlo Stubler, dunavski Švaba, rođen u Bosowiczu, u rumunjskome Banatu, po zanimanju je bio željezničar koji je život proveo u Bosni. Kćeri su mu se udavale u Bosni, sin mu je studirao u Beču i Grazu. U njegovu domu govorilo se njemačkim jezikom, a izvan kuće srpskohrvatskim. Država s kojom je došao u Bosnu zvala se Austro-Ugarska, ali je većinu života proživio u Jugoslaviji. Unuk mu je 1943. poginuo kao njemački vojnik u Slavoniji. Dvije godine poslije po Karla Stublera dolaze partizani da ga vode u logor za pripadnike njemačke narodne zajednice u Jugoslaviji, iz kojega će biti deportiran u Njemačku. Spašavaju ga susjedi koje je tijekom rata štitio i skrivao u svome domu. Rod prati priče Karlove djece i unuka sve do smrti njegove posljednje unuke, koja je živjela u Sarajevu, i prekida porodične loze. Rod je roman u kojem Jergović kroz sudbinu vlastite porodice govori o stoljeću Srednje Europe i Balkana, roman koji poput željeznice premrežuje epohu i krajeve, zemlje koje su se izmjenjivale, povijest koja je bila nemilosrdna. Od pradjeda i početka dvadesetog stoljeća do današnjice i autora i njegove sudbine Rod je opus magnum Miljenka Jergovića, autora kojeg s pravom možemo nazvati Ivom Andrićem našega doba. Njegoševa nagrada za 2015.

Želite li pročitati knjigu?Rod u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Jergović, Miljenko. Čitati Rod Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE