Francesco Drenig

Francesco Drenig

...co Drenig (1982.-1950.) ključna je figurahrvatsko-talijanskih odnosa u Rijeci između dva svjetska rata i stoga iznimno zanimljiv onima koje zanimajumeđunacionalni odnosi na našem tlu, a posebno odnosi s Talijanima ... Biografija - Anita Antoniazzo de Bocchina ... . Francesco Drenig, po ocu Slovenac, sa samog sjevera Slovenije, po majci Hrvat iz Gorskog Kotara, iz Tršća, bio je obični knjigovođa koji je uredno radio u svojoj banci, a prije toga u Ekonomskoj školi kao tajnik. On je poduzeo tu misiju da spaja svjetove, priča Dubrović. Fotografie. HRV-ITA. Societa di Studi Fiumani. Rijeka - Fiume 10. 10. - 22. 11. 2013. U Sentau je predstavljana knjiga Ervina Dubrovića, ravnatelja Muzej ... Francesco Drenig. Contatti culturali italo-croati a Fiume ... ... . On je poduzeo tu misiju da spaja svjetove, priča Dubrović. Fotografie. HRV-ITA. Societa di Studi Fiumani. Rijeka - Fiume 10. 10. - 22. 11. 2013. U Sentau je predstavljana knjiga Ervina Dubrovića, ravnatelja Muzeja grada Rijeke, „Drenig: Talijansko-hrvats...

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
7,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Francesco Drenig.pdf

OPIS

FRANCESCO DRENIG –FOTOGRAFIJE, 2013. Francesco Drenig(1982.-1950.) ključna je figurahrvatsko-talijanskih odnosa u Rijeci između dva svjetska rata i stoga iznimno zanimljiv onima koje zanimajumeđunacionalni odnosi na našem tlu, a posebno odnosi s Talijanima. Drenig je ujedno ključnafigura književnog života rijeke dvadesetih godina dvadesetoga stoljeća i bitan,možda još bi važniji, sudionik kruga modernih umjetnika i fotografa tridesetihgodina. Mladi su ga riječki likovni umjetnici smatrali zagovornikom ikritičarom koji je krčio putove modernizmu i važan im je upravo kao entuzijastneiscrpne energije. Katalog Drenig –fotografije prvenstveno je posvećen Drenigovu fotografskom radu. U njemu suprvi put objavljena sva njegova izvorna fotografska povećanja sačuvana uArchivio-Museo storico di Fiume u Rimu, kao i fotografije poznate iz onodobnogtiska i kataloga fotografskih izložbi. Kritički tekst prikazujeDrenigov umjetnički-fotografski razvoj od kasnog impresionizma donaglašenogmodernizma i modernognaturalizma, koji se odvija u svega nekoliko najintenzivnijih stvaralačkihgodina, od 1933. do 1940. Prvi put su objavljeni ineki od Drenigovih portreta koje su radili njegovi brojni prijatelji (de Gauss,Venucci, Pfau, Hajnal. Antoniazzo). Uz kritički tekst o njegovu fotografskomradu u kontekstu riječke umjetničke fotografije 1930.-ih, u katalogu jeobjavljen i iscrpan tekst o biografiji Francesca Dreniga.

Želite li pročitati knjigu?Francesco Drenig u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor . Čitati Francesco Drenig Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE