Smrt božanskog Sokrata

Smrt božanskog Sokrata - Le Bras, Yann | Caritasspiritistcenter.org

...anskog Sokrata temelji se na trima Platonovim dijalozima koji se bave optužbom i osudom Sokrata, a to su: Kriton, Apologija i Fedon, u posljednjem se nalazi učenje o duši, koje zapravo ... Albert Pajk - Moral I Dogma Srpska Edicija | PDF ... ... Sokrat | Filosoflar | Kayzen ... anskog Sokrata temelji se na trima Platonovim dijalozima koji se bave optužbom i osudom Sokrata, a to su: Kriton, Apologija i Fedon, u posljednjem se nalazi učenje o duši, koje zapravo... Sokratova smrt (fra. La Mort de Socrate) je slika Jacquesa-Louisa Davida iz 1787. godine koja prikazuje smrt grčkog filozofa Sokrata kako ju je opisao Platon u svom djelu F...

INFORMACIJA

AUTOR
Le Bras, Yann
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Smrt božanskog Sokrata.pdf

OPIS

Sokrat šeta ulicama Atene opominjući sugrađane na koje nailazi: Spoznaj samoga sebe! Ne mari za bogatstva, tragaj za istinom i postani filozof! Atenjanima to nije po volji. Na kraju sudskog procesa Sokrat je osuđen na smrt ispijanjem otrova. Hoće li pobjeći? Treba li se filozof bojati smrti? Autor knjige, nakon doktorata iz filozofije latio se pera i napisao nekoliko edukativnih naslova za mlade s namjerom da im približi temeljne misli nekolicine značajnih mislilaca. Tako je ovdje izložio Sokratovo znanje neznanja, poticanje na spoznavanje samoga sebe, traganje za istinom i dobrom te zastupanje slobodnog, neovisnog mišljenja, što je ovaj filozof do kraja dosljedan svome naučavanju, platio i životom. Time je potvrdio svoje mišljenje da nije važno živjeti, nego živjeti valjano a to znači pravedno. Premda su u pitanju ozbiljne teme, autor ih je prikazao na zabavan i duhovit način, oživljujući ne samo ovog velikana ljudske misli nego i atmosferu u kojoj je stvarao čemu je i ilustrator knjige dao veliki doprinos. Smrt božanskog Sokrata temelji se na trima Platonovim dijalozima koji se bave optužbom i osudom Sokrata, a to su: Kriton, Apologija i Fedon, u posljednjem se nalazi učenje o duši, koje zapravo pripada Platonu a koje on izriče kroz usta Sokrata. Dijaloška forma daje tekstu dodatnu živost. U Sokratu je otjelovljen stav da su mišljenje i život neodvojivi. Za svoje mišljenje bio je spreman otići u smrt. Sokrat je htio ljude moralno usavršiti, privesti ih kreposti uvjeren da ona može čovjeka učiniti sretnim. Sve se to može iščitati iz teksta. Tekst pruža obilje poticaja za razgovor u različitim smjerovima.

Želite li pročitati knjigu?Smrt božanskog Sokrata u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Le Bras, Yann. Čitati Smrt božanskog Sokrata Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE