Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke

Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke

... SVETIŠTE U ZBIRKAMA MUZEJA GRADA RIJEKE Katalog izložbe Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke podijeljen je u dvije cjeline ... PDF LISTA PRINOVA - 3 - gov.hr ... . U prvom dijelu dana je kratka povijest trsatskog svetišta, dok je u drugom dijelu dat katalog eksponata koji se čuvaju u Muzeju grada Rijeke, podijeljen po zbirkama. Izložba Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja Grada Rijeke, kako joj ime kaže, tek je doprinos cjelokupnom sagledavanju uloge svetišta u narodu koji štuje kult Majke Božje, prikazan i ilustriran isključivo eksponatima iz našega muzejskog fundusa. Izložena građa specifičnog je vjerskog, nabožnog karaktera i nevelika opsega, pa izložbu ... Katalog izložbe Trsatsko svetište u ... Izložbe - MUZEJ GRADA RIJEKE ... . Izložena građa specifičnog je vjerskog, nabožnog karaktera i nevelika opsega, pa izložbu ... Katalog izložbe Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke podijeljen je u dvije cjeline. U prvom dijelu dana je kratka povijest trsatskog svetišta, dok je u drugom dijelu dat katalog eksponata koji se čuvaju u Muzeju grada Rijeke, podijeljen po zbi ...

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
8,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke.pdf

OPIS

TRSATSKO SVETIŠTE U ZBIRKAMA MUZEJA GRADA RIJEKE / TRSAT SHRINE IN THE COLLECTIONS OF THE CITY MUSEUM OF RIJEKA Katalog izložbe Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke podijeljen je u dvije cjeline. U prvom dijelu dana je kratka povijest trsatskog svetišta, dok je u drugom dijelu dat katalog eksponata koji se čuvaju u Muzeju grada Rijeke, podijeljen po zbirkama. Muzej grada Rijeke u svojim zbirkama čuva raznorodnu građu s temom, motivom i posvetom Svetištu Majke Božje Trsatske. U katalogu su predstavljene Likovna zbirka, Zbirka numizmatike, vrijednosnica, odlikovanja i medalja, Zbirka varia, Zbirka fotografija i Zbirka filatelije. Svetište Majke Božje na Trsatu, drugo po veličini i značaju narodno, marijansko svetište u Hrvatskoj poznato je i priznato daleko izvan granica naše zemlje. Priča o nastanku, gradnji i snazi vjere prikladno je vezana uz legendu o čudu prijenosa Bogorodičinog doma iz Nazareta u Evropu, na Trsat 1291. godine. Kućica je tri godine potom prenesena u Italiju u Loreto gdje je izgrađeno svetište Loretanske Gospe. Vjernici, stanovnici Kvarnera žalili su zbog gubitka svetinje, te je onodobni gospodar Trsata, krčki knez Nikola I., na mjestu gdje se navodno nalazila sveta kućica, sagradio malu kapelicu. Hodočasnici su polako počeli stizati na Trsat, a nasljednici kneza Nikole izmolili su od pape Urbana V, utjehu u obliku stare čudotvorne Bogorodičine slike. Nakon 1367. godine na Trsat je stigla, po franjevcu Bonifaciju, i ikona Bogorodice s Kristom, što je odmah privuklo mnoštvo hodočasnika koji su po utjehu ili razrješenje grijeha pristizali sa svih strana svijeta. Gradnju samostana uz kapelicu zagovarao je Nikola IV. Frankopan, ali je ideju ostvario njegov sin Martin, koji je uz dopuštenje pape Nikole V. 1453. sagradio samostan posvećen redu franjevaca, veću crkvu i u njoj obiteljsku grobnicu. Nova crkva izgrađena u stilu kasne gotike, klasična je jednobrodna redovnička građevina, slično ostalim franjevačkim crkvama na Kvarneru.

Želite li pročitati knjigu?Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor . Čitati Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE