Monetarna politika Europske središnje banke

Monetarna politika Europske središnje banke - Radošević, Dubravko | Caritasspiritistcenter.org

...c,2015. Anamarija Bosiljevac. Monetarna politika središnje europske banke ... Kolaps europskog financijskog sustava? Europska središnja banka... ... . Nacionalne središnje banke pozvane su da provode svoje monetarne politike u skladu s odlukama ECB-a. Kako bi ECB postigla svoj primarni cilj, morala je oblikovati strategiju monetarne politike. Europska središnja banka (ESB) središnja je banka za 19 država Europske unije koje su prihvatile euro. Naš je glavni cilj održavanje stabilnosti cijena u europodručju te Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje. A. Glavna načela djelovanja Europske središnje banke 1. Neovisnost Eur ... Europska središnja banka - Wikipedija ... . A. Glavna načela djelovanja Europske središnje banke 1. Neovisnost Europske središnje banke Temeljno načelo neovisnosti ESB-a...

INFORMACIJA

AUTOR
Radošević, Dubravko
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Monetarna politika Europske središnje banke.pdf

OPIS

Monetarna politika Europske središnje banke – ciljevi, institucije, strategije i instrumenti Hrvatska se priprema za preuzimanje eura usporedno s ulaskom u sustav Europske središnje banke (ECB). Zato je bitno poznavati djelovanje te banke, a procjena vođenja njezine monetarne politike priprema je za to da Hrvatska uđe pripremljena u eurozonu. Ova knjiga prva u Hrvatskoj cjelovito pridonosi informiranju i stručnoj raspravi na području središnjeg bankarstva jer dosad nijedan znanstvenik u Hrvatskoj nije na odgovarajući način obradio monetarnu politiku ECB-a. Autor je knjigu napisao polazeći od suvremene teorije novca te se može svrstati među pristaše teorije Hymana Minskog koja je sastavni dio suvremene, tzv. poslijekejnzijanske ekonomske škole. Obrađuje rad Europske središnje banke i rad Hrvatske narodne banke u odnosu prema njoj, pa će knjiga biti osnova za daljnju stručnu raspravu u tom području u Hrvatskoj. Namijenjena je svima koji su zainteresirani za razumijevanje odnosa monetarne politike i ekonomije te praktičnog provođenja monetarne politike u kompleksnoj ekonomiji kao što je ona u EU-u. O autoru Dubravko Radošević, doktor ekonomskih znanosti, viši znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Po ekonomskom određenju pristaša heterodoksne ekonomske škole, postkeynezijanac; u monetarnim istraživanjima oslanja se na „Keynes-Fisher-Minsky” teoretski okvir. Praktična iskustva iz bankarstva i središnjeg bankarstva stjecao je radeći u Zagrebačkoj banci d. d., Zagreb (u Odjelu za korporativno fnanciranje), i u Hrvatskoj narodnoj banci (na centralnobankarskim operacijama NBH-a; operacijama refinanciranja banaka i LoLR kreditnim linijama za likvidnost). Specifična znanja iz makroekonomskih politika stekao je u Vladi Republike Hrvatske kao savjetnik potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Bio je, također, savjetnik za gospodarstvo predsjednika Republike Hrvatske. Na zagrebačkome Ekonomskom institutu bavi se monetarnom ekonomikom, teorijom monetarne politike, ekonomikom Europske monetarne unije, ekonomikom kapitalnih kontrola te teorijom financijalizacije. Obrazovao se na specijalističkim seminarima za središnje bankare u središnjim bankama Austrije, Italije i Njemačke, te na Institutu MMF-a u Washingtonu. Objavio je mnoge znanstvene i stručne radove, više znanstvenih monografja (knjiga), te je uredio nekoliko zbornika radova. Sudjelovao je na domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, ali i u različitim diplomatskim misijama u inozemstvu kao predstavnik Republike Hrvatske. Član je više znanstvenih udruženja: Postkeynesian Economics Study Group, EIB Instiute Friends, Progressive Economy Academics, te Hrvatskog društva ekonomista i Hrvatskoga politološkog društva.

Želite li pročitati knjigu?Monetarna politika Europske središnje banke u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Radošević, Dubravko. Čitati Monetarna politika Europske središnje banke Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE