Prosvjetiteljstvo našeg doba

Prosvjetiteljstvo našeg doba - Pinker, Steven | Caritasspiritistcenter.org

...u knjige Prosvjetiteljstvo našeg doba: Steven Pinker profesor je psihologije na Sveučilištu Harvardu, na kojem provodi istraživanja spoznaje, jezika i društvenih veza ... Prosvjetiteljstvo i prosvijećeni apsolutizam Flashcards | Quizlet ... . Filozofi našeg doba glavne vrline prosvjetiteljstva smatraju strogim geometrijskim redoslijedom mišljenja, redukcionizam i racionalizam, suprotstavljajući ih emocionalnosti i iracionalizmu. II►Steven Pinker, Prosvjetiteljstvo našeg doba Mozaik, 2019., meki uvez Stanje 10/10 Slanje tisak u M. Steven Pinker, Prosvjetitel ... PDF untitled ... ., meki uvez Stanje 10/10 Slanje tisak u M. Steven Pinker, Prosvjetitel...

INFORMACIJA

AUTOR
Pinker, Steven
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Prosvjetiteljstvo našeg doba.pdf

OPIS

Knjiga Prosvjetiteljstvo našeg doba donosi suvremen pogled na razum, znanost, humanizam i napredak. Raspada li se svijet doista? Je li ideal napretka zastario? U ovoj profinjenoj procjeni ljudske prirode u trećem tisućljeću, Steven Pinker, intelektualac i kognitivni znanstvenik, poziva nas da se odmaknemo od groznih naslova i proročanstava o propasti, koji izvlače ono najgore iz naših psiholoških predrasuda. Umjesto toga, Pinker u 75 zadivljujućih grafova pokazuje da su život, zdravlje, prosperitet, sigurnost, mir, znanje i sreća u porastu, ne samo na Zapadu, nego širom svijeta. Ovaj napredak nije dovela neka svemirska sila ili tajanstveni luk. On je dar prosvjetiteljstva − uvjerenja da znanje može poboljšati ljudski napredak. Sada, s vremenskim odmakom, znamo da je prosvjetiteljstvo djelovalo. No danas ga je, više nego ikada, potrebno snažno braniti. Prosvjetiteljstvo pliva protiv struja ljudske prirode – plemenske pripadnosti, autoritarizma, demonizacije, čarobnih misli – koje su demagozi pretjerano voljni iskoristiti. Daleko od konsenzusa među intelektualcima, idealima prosvjetiteljstva ljutito se protive vjerski, politički i kulturni pesimisti koji inzistiraju na tome da je zapadna civilizacija u terminalnom padu. Rezultat je nagrizajući fatalizam te spremnost na uništenje dragocjenih institucija liberalne demokracije i globalne suradnje. Pinker kreće od izvora cinizma i straha. Je li iracionalnost svojstvena ljudima? Trebamo li religiju koja ograničava moral? Je li nas suvremenost učinila usamljenima i sklonima samoubojstvu? Živimo li u „doba terora“? I hoće li se sve srušiti kroz apokalipsu nuklearnog rata, nestašicu resursa, klimatskih promjena i odbjeglu umjetnu inteligenciju? Pinker se zalaže za razum, znanost i humanizam − ideale koji su nam potrebni da se suočimo s našim problemima i nastavimo s našim napretkom.

Želite li pročitati knjigu?Prosvjetiteljstvo našeg doba u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pinker, Steven. Čitati Prosvjetiteljstvo našeg doba Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE