Kristina Švedska

Kristina Švedska - Fo, Dario | Caritasspiritistcenter.org

...istina Augusta (Stockholm, 8. prosinca 1626 ... Kristina švedska - Žena gotovo slučajno - Dario... | KorisnaKnjiga.com ... ... Kristina švedska kraljica 1626-1689 ... istina Augusta (Stockholm, 8. prosinca 1626. - Rim, 19. travnja 1689.) kasnije poznata i kao Kristina Aleksandra, švedska kraljica. Naslijedila je švedsku krunu od svojega oca Gustava II. Adolfa. Kristina Švédská (18. prosince 1626 Stockholm - 19. dubna 1689 Řím), druhá...

INFORMACIJA

AUTOR
Fo, Dario
DIMENZIJA
2,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Kristina Švedska.pdf

OPIS

„U svojoj posljednjoj knjizi, Dario Fo odaje počast ženama, u potpunosti shvaćajući njihovu veličinu i posebnost.“ Corriere del Ticino Kristina Švedska: Žena gotovo slučajno izvrstan je roman talijanskoga nobelovca Darija Foa o neovisnoj, emancipiranoj, buntovnoj i nepredvidljivoj kraljici Kristini (1626. – 1689.). Fo je u svojemu posljednjem djelu na zanimljiv način opisao pojedine etape njezina životnoga puta. Kristinin otac (Gustav II. Adolf) umro je kad joj je bilo 6 godina, te je do njezine punoljetnosti vladalo namjesničko vijeće. Budući da je Kristina Švedska obožavala umjetnost i filozofiju, nakon što je postala kraljica dala je izgraditi prvo dvorsko kazalište u švedskoj prijestolnici, okruživala se i dopisivala s brojnim intelektualcima svojega doba (poput Descartesa, Molièrea i Pascala), a za njezine vladavine švedski je dvor postao jednim od glavnih kulturnih središta u Europi, pa se Stockholm često nazivao „Sjevernom Atenom“. Cio se život podjednako strastveno zaljubljivala i u žene i u muškarce, a 1654. godine iznenada je abdicirala, prešla na rimokatoličku vjeru i otišla u Rim. Udomaćivši se u Rimu, Kristina Švedska borila se za prava žena i manjina. Također je utemeljila umjetničko-intelektualni kružok, u obliku tjednih susreta na kojima se razgovaralo o umjetnosti, filozofiji, znanosti i književnosti, a iz tog će ozračja žive kulturne razmjene, nedugo nakon njezine smrti, nastati Kraljevska akademija, izvorno Accademia dell‚Arcadia. Dario Fo u ovom je iznimnom djelu odao počast ženama, ljubavi, književnosti i umjetnosti: svojim neobičnim stilom, služeći se činjenicama i fikcijom, „plastično“ je prikazao život i doba Kristine Švedske, jedne od najznačajnijih europskih vladarica novoga vijeka. „Nadahnut povijesnim tekstovima, proučavajući njezine portrete, kao i kronike iz tog doba, ali služeći se i vlastitom maštom i zamišljanjem njezine iznimne jedinstvenosti, Fo oživljava Kristinu, tu neuobičajeno emancipiranu kraljicu, koja svojim djelovanjem puno toga može reći i današnjem svijetu.“ ilLibraio.it „Rođena 1626., u doba kad su najveće europske velesile bile zahvaćene vihorom Tridesetogodišnjega rata, Kristina Švedska postaje „neustrašivom i herojskom protagonisticom vlastitoga vremena“. Nekonvencionalna, obrazovana, rafinirana, bez predrasuda, osjetljiva na umjetnost, obučena vladati, Kristina je imala brojne i gorljive neprijatelje, među kojima i dio svojih podanika, koji nisu prihvaćali činjenicu da je na čelu kraljevstva žena. (…) U ovoj izvrsnoj knjizi, Fo donosi briljantan portret švedske kraljice Kristine, služeći se svom energijom koju inače unosi u svoja kazališna djela, demistificirajući opća mjesta i predlažući nove ključeve za čitanje.“ Eco di Bergamo „Posljednja junakinja Darija Foa, talijanskoga pisca drama i komedija, zove se Kristina Švedska. Ali djelo koje nosi njezino ime nije povijesni roman; ne prenosi se povijesna građa, nego se reflektira odnos prema svijetu i stvarnosti.“ Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Želite li pročitati knjigu?Kristina Švedska u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Fo, Dario. Čitati Kristina Švedska Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE