Bilježnica

Bilježnica - Saramago, Jose | Caritasspiritistcenter.org

...ica (ili teka) je vrsta knjige koja koja može imati podijele, linije, kocke ili neku drugu vrstu podjela i koja se koristi za pisanje i bilježenje memoranda, crteža, pisanja ili za kolaž ... bilježnica: Njemačko hrvatski prijevod i rečenice » croDict ... . Bilježnica Robija K.: Postbožićna priča - 27/12/2021. From bìljeg, see also bilješka. IPA(key): /bǐʎeʒnitsa/. Hyphenation: bi‧ljež‧ni‧ca. bìlježnica f (Cyrillic spelling бѝљежница). (Bosnia, Croatia) notebook. ... Bilježnica - blog od 3 decenije - Bilježnica ... . ...

INFORMACIJA

AUTOR
Saramago, Jose
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Bilježnica.pdf

OPIS

U hrvatskom izdanju Bilježnice objavljeni su blogovi koje je dobitnik Nobelove nagrade za književnost José Saramago napisao od rujna 2008. do ožujka 2009.Provokativno i lirski, na stranicama na kojima se privatno bezmalo uvijek isprepliće s javnim, Saramago precizno bilježi događaje koji su obilježili našu zbilju tijekom tih šest mjeseci. Autor tako odaje počast voljenom gradu Lisabonu, ali prisjeća se i razgovora s prijateljima te omiljenih autora kao što su Fernando Pessoa, Jorge Amado, Carlos Fuentes i Jorge Luis Borges. S karakterističnom oštrinom i beskompromisnošću, osvrće se na aktualne društvene teme kao što su svjetska financijska kriza, izraelska blokada Gaze te američki predsjednički izbori. Na meti su mu se našli mnogi političari: omiljeni mu bivši američki predsjednik George W. Bush, talijanski premijer Silvio Berlusconi, bivši španjolski premijer José María Aznar te francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Talijanska izdavačka kuća Einaudi, inače u vlasništvu Silvija Berlusconija, čak je odbila tiskati prijevod Bilježnice zbog svega što se u njoj govori o talijanskom premijeru. Saramagove kritičke oštrice nije pošteđena ni Katolička crkva, kao ni sâm papa Benedikt XVI. Kao i uvijek, autorove simpatije na strani su potlačenih i obespravljenih: sa sebi svojstvenom toplinom i humanošću, Saramago progovara u ime zlostavljanih žena, afričkih imigranata kojima je Europa obećana zemlja te malih ljudi koji su u financijskoj krizi izgubili sve što su imali.

Želite li pročitati knjigu?Bilježnica u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Saramago, Jose. Čitati Bilježnica Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE