Dobri vojak Švejk

Dobri vojak Švejk - Hašek, Jaroslav | Caritasspiritistcenter.org

...vljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu" (češki "Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války") slavni je češki satirični roman iz 1923 ... Samo brez panike, prosim! - Delo ... . pisca Jaroslava Hašeka u kojemu se ironizira i ismijava militarizam i imperijalizam tijekom Prvog svjetskog rata. Fiktivni junak Jozef Švejk postao je ikona u češkom podneblju. U ponedjeljak 15. ožujka u 20:35 budite uz Treći jer slijedi komedija Dobri vojak Švejk scenarista i redatelja Karela Steklýja u kojoj se ironizira militarizam i imperijalizam tijekom Prvog svjetskog rata. Gđa Müllerová obavijestila je svog stanara Švejka da je ubijen nadvojvoda Ferdinand. U ponedjeljak 15. ožujka u 20:35 budite uz Treći jer slijedi ... Dobri vojak Švejk - gkj.hr ... . Gđa Müllerová obavijestila je svog stanara Švejka da je ubijen nadvojvoda Ferdinand. U ponedjeljak 15. ožujka u 20:35 budite uz Treći jer slijedi komedija Dobri vojak Švejk scenarista i redatelja Karela Steklýja u kojoj se ironizira militarizam i imperijal...

INFORMACIJA

AUTOR
Hašek, Jaroslav
DIMENZIJA
6,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Dobri vojak Švejk.pdf

OPIS

DOBRI VOJAK ŠVEJK UOČI RATA I DRUGE ČUDNOVATE ZGODELegendarni lik i djelo dobrog vojaka Švejka, iako kreirani prije stotinjak godina, svejednako su svježi i uvijek iznova pobuđuju interes čitateljstva, jer opisi ljudskih nedostataka i slabosti, tako čudesno utjelovljenih u ovom literarnom antiheroju, naprosto su neodoljivi! Malo tko ih je u književnoj povijesti tako dobro znao uočiti, izvrgnuti ruglu, nasmijati im se u lice, ali i afirmirati humanu stranu kao otac »dobroćudnog bedaka« Jaroslav Hašek. Vrstan humorist i društveno angažirani satiričar, Hašek je i sjajan pripovjedač, namjerno pojednostavljena stila, bliskog usmenom pripovijedanju, onakvom kakvo svoje najautentičnije mjesto ima u gostionici minulih vremena, uz kriglu piva – mjesto je to i atmosfera koji su mu u svakodnevnom životu bili itekako poznati i bliski. Pažnju i opravdanu književnu slavu Hašek je stekao romanom, »velikim« Švejkom, i brojnim humoreskama (više od 1000!), a s pet »malih« Švejkova i dvadesetak humoreski ova knjiga pruža zgodan presjek njegova stvaralaštva. Naime, tu su mnogi karakteristični gegovi, likovi i zgode kojih se dio kasnije našao i u »češkom Don Quijoteu«, sve same poslastice prožete osebujnim »hašekovskim« humanim humorom neprolazne vrijednosti. Uostalom, svakako ne bez razloga, Hašeka danas svrstavaju uz takve velikane humora kao što su: Gogolj, Cervantes, Twain, Moliere… Dodatnu draž i dojmljivost knjizi – dižući je na nivo kulturnog događaja! – daju glasovite ilustracije Josefa Lade. Završno: čista esencija jedinstvenog češkog humora!

Želite li pročitati knjigu?Dobri vojak Švejk u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Hašek, Jaroslav. Čitati Dobri vojak Švejk Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE