Sedam dana po Bosni

Sedam dana po Bosni - Lovrenović, Ivan | Caritasspiritistcenter.org

...na po Bosni je djelo autora Ivan Lovrenović, nakladnika Naklada Ljevak ... Belgijanci su biciklom obišli BiH u sedam dana | Poskok.info ... . Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. U zrelo ljeto 2008. Ivan Lovrenović zaputio se sa sinom Josipom, koji mu je u ovoj prilici bio suradnik, na višednevno putovanje po Bosni. II►ivan lovrenović : sedam dana po bosni u kolovozu godine 2008. Opis oglasa. Ivan lovrenović : sedam dana po bosni u kolovozu godine 2008. Uvez : tvrdi. Broj stranica : 184. /Katalog-Knjige-Turizam/Sedam-Dana ... Sedam dana po Bosni ... . Uvez : tvrdi. Broj stranica : 184. /Katalog-Knjige-Turizam/Sedam-Dana-Po-Bosni%2C-Ivan-Lovrenovic/p/V009318. 246 stranica. Meki uvez. U zrelo ljeto 2008. Ivan Lovrenović zaputio se sa sinom Josipom, koji mu je u...

INFORMACIJA

AUTOR
Lovrenović, Ivan
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Sedam dana po Bosni.pdf

OPIS

U zrelo ljeto 2008. Ivan Lovrenović zaputio se sa sinom Josipom, koji mu je u ovoj prilici bio suradnik, na višednevno putovanje po Bosni. Postojao je i formalni razlog, iako bi se vjerojatno putovalo i bez njega: serijal reportaža koje će biti objavljene u sarajevskome magazinu Dani. Premda se išlo autom, sam model putovanja bio je vrlo starinski i skoro bez presedana u našoj novijoj prozi. Poput francuskih, engleskih, njemačkih ili austrijskih putnika, koji su kroz devetnaesto stoljeće pohodili Bosnu, vrlo često po zadaći dobivenoj na dvoru, a rjeđe kao avanturisti, znatiželjnici i pioniri u otkrivanju bliskoga Orijenta. Ti su putnici otkrivali Bosnu na jednom od njezinih zalazaka i javljali su zapadnim dvorovima kako stoje stvari s turskom vladavinom, bi li se ta neobična pokrajina kako mogla preoteti, ali i kakvi su njezini običaji, kako se živi u tim gradovima i selima. Tako je, na kraju, nastala čitava golema biblioteka knjiga putopisaca po Bosni, od kojih neke nikada nisu ni prevedene, ali većina jest. Tako je, moglo bi se reći, nastao i poseban žanr bosanskih putopisnih izvještaja. Ti su stranci, obično, putovali od čaršije do čaršije, susretali ljude i razgovarali s njima, a u stankama bi, oni ili njihovi pratitelji, olovkom ili perom i tušem skicirali i crtkali vedute gradova, žanr sličice na kojima bi pokušavali zaustaviti ono najkarakterističnije od lokalnoga života. U narednih stotinjak godina mnogi su se bosanski pisci i mudraci dobro morali potruditi da objasne, najprije sebi i svojima, a potom, možda, i svijetu kako to i nije bilo najkarakterističnije. Ali to je već druga priča. Ivan Lovrenović rođen je u Zagrebu 18.4.1943. godine. Pisac, urednik, novinar. Osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju završio u Mrkonjić-Gradu, a gimnaziju i filozofski fakultet u Zagrebu (južnoslavenske književnosti, jezik, etnologija). Do 1976. predavao književnost u gimnaziji u Mrkonjić-Gradu, potom radio u Sarajevu kao urednik u reviji za kulturu Odjek, te kao glavni urednik u izdavačkim kućama Veselin Masleša i Svjetlost. Od 1992. godine, nakon bijega s obitelji iz okupirane sarajevske četvrti Grbavica, godinu dana živio u opsjednutom Sarajevu, a od 1993. do 1996. u egzilu u Zagrebu i u Berlinu. Nakon Daytonskoga sporazuma i reintegracije Grbavice 1996. godine, vratio se u Sarajevo.

Želite li pročitati knjigu?Sedam dana po Bosni u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Lovrenović, Ivan. Čitati Sedam dana po Bosni Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE