Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji

Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji - Lorand, Zsofia | Caritasspiritistcenter.org

... Lóránd u Feminističkim izazovima socijalističkoj državi u Jugoslaviji prikazuje povijest feminističkoga pokreta te niz osobnih povijesti ... Zsófia Lóránd: Seksualna revolucija u Jugoslaviji bila je dio... ... . Zsófia Lóránd je intelektualna historičarka feminizma na području državnog socijalizma u Istočnoj Europi nakon Drugog svjetskog rata. Trenutačno je fellow Marie Curie na Fakultetu za povijest Sveučilišta u Cambridgeu. Njena knjiga Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji... Priču i povijest tih dvadeset uzbudljivih godina u svojoj je studiji spisala mađarska znanstvenica Zsofia Lorand. Feministički izazov so ... Feministički izazov socijalističkoj državi u jugoslaviji ... ... Priču i povijest tih dvadeset uzbudljivih godina u svojoj je studiji spisala mađarska znanstvenica Zsofia Lorand. Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji povijest je i feminističkoga pokreta ...

INFORMACIJA

AUTOR
Lorand, Zsofia
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji.pdf

OPIS

Kada se govori o 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća na području SFRJ, svima pada na pamet novi val s jedne strane ili redovi za kavu i kriza s druge strane, no to je vrijeme otvaranja, vrijeme koje najavljuje promjene, doba kada se sanja demokracija. U tom je vremenu jedna grupa žena odigrala vrlo važnu ulogu ne samo u osvješćivanju prava žena već posredno i u svim drugim promjenama. Ta grupa žena, koju su činile iznimne osobe u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, uvela je pitanje feminizma u javni diskurs te bacila rukavicu u lice ne samo muškim kolegama već i Komunističkoj partiji u cjelini. Te su žene pisale eseje i knjige, postavljale dramske predstave, organizirale skupove, osnivale SOS-telefone te se bavile pravnim i političkim pitanjima. Bile su naše prve aktivistice i utrle su put mnogim kasnijim NGO-organizacijama. Priču i povijest tih dvadeset uzbudljivih godina u svojoj je studiji spisala mađarska znanstvenica Zsófia Lóránd. Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji povijest je i feminističkoga pokreta i niz osobnih povijesti; to je onaj segment povijesti koji često ostaje neosvijetljen u velikim političkim povijestima. ali bez njega je zapravo nemoguće dobiti cjelovitu sliku događaja prije raspada Jugoslavije i ratova koji će uslijediti. Ova knjiga veličanstvena je posveta svim hrabrim ženama koje se ne boje izreći svoje mišljenje i svoje stavove, povijest koja pokazuje kako borba za pravednije i ravnopravnije društvo nikada ne prestaje.

Želite li pročitati knjigu?Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Lorand, Zsofia. Čitati Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE