Iseljavanje Hrvata u Njemačku

Iseljavanje Hrvata u Njemačku - Jurić, Tado | Caritasspiritistcenter.org

...ić: Iseljavanje Hrvata u Njemačku. Gubimo li Hrvatsku? Školska knjiga Zagreb, 2018 ... Pandemija skresala iseljavanje: Hrvati prorijedili odlazak ... ... . U knjizi su predstavljeni rezultati prvog znanstvenog istraživanja uzroka i posljedica te karakteristika novijih iseljavanja Hrvata u Saveznu Republiku Njemačku s glavnom porukom: Hrvati iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva. Usto, postojanje razgranatih hrvatskih migrantskih mreža iz prošlosti u Njemačkoj olakšava i potiče migraciju. Broj iseljenih u Njemačku znatno je veći od onoga koji bilježi službena statist ... Iseljavanje ... . Broj iseljenih u Njemačku znatno je veći od onoga koji bilježi službena statistika, a osnovni su trendovi iseljavanja sljedeći: većinom se iseljavaju mlade osobe između dvadeset i četrdeset godina, koje su pretežito bile zaposlene te se u pravilu iseljavaju s cijelim obiteljima. Glavni i osnovni cilj istraživanja bio je utvrditi motivaciju Hrvata za iseljavanje u Njemačku. Istraživanjem su obuhvaćeni Hrvati iz Hrvatske i Hrvati iz Bosne i Hercego...

INFORMACIJA

AUTOR
Jurić, Tado
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Iseljavanje Hrvata u Njemačku.pdf

OPIS

U knjizi su predstavljeni rezultati prvoga znanstvenog istraživanja uzroka i posljedica te obilježja novijih iseljavanja Hrvata u Saveznu Republiku Njemačku. Istraživanje je provedeno u Njemačkoj među hrvatskim iseljenicima koji su se iselili u razdoblju od priključenja Hrvatske EU-u, i to na uzorku od 1200 ispitanika. Prema percepciji samih iseljenika, glavni motivi za iseljavanje nisu ekonomski. Analiza stajališta iseljenika pokazala je kako hrvatski iseljenici imaju predodžbu da u Hrvatskoj nisu institucionalizirane vrijednosti radne etike i uopće poštenja te smatraju da se hrvatsko društvo moralno slomilo. Hrvati se stoga iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva. Naša istraživanja pokazuju jasnu vezu između političke etike, slabih institucija i iseljavanja. Nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija svakako su među glavnim razlozima za iseljavanje. Iseljeni Hrvati svojim odlaskom nedvojbeno kažnjavaju loše politike i političare, no – ne htijući to – kažnjavaju zapravo i sve koji ostaju. Dok se Hrvatska socijalno, moralno i gospodarski lomi, u populacijski oslabljenoj Njemačkoj Hrvati su i više nego dobrodošli jer je cijena njihova uključivanja u njemačko društvo vrlo mala ili nikakva što pak nije slučaj s useljenicima iz drugih kultura. Sa svakim iseljenim Hrvatom Hrvatska ne gubi samo svoj socijalni kapital, mogućnost biološke obnove društva i kapital uložen u njihovo obrazovanje nego nastaje i visok trošak integracije useljenika koji će doći na njihovo mjesto. Migracije nikada nisu interesno neutralne i ne događaju se slučajno, nego se proizvode. Dok Njemačka usisava Hrvate, odgovor je hrvatske države slab ili gotovo nikakav. U BiH svjedočimo vrlo vjerojatno povijesnom odlasku Hrvata nakon kojega više nema povratka. Očito je riječ o strateškom pomicanju hrvatskog naroda iz etnički hrvatskih krajeva u etnički njemačke krajeve. Svjedočimo zapravo velikoj seobi hrvatskog naroda.

Želite li pročitati knjigu?Iseljavanje Hrvata u Njemačku u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Jurić, Tado. Čitati Iseljavanje Hrvata u Njemačku Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE