Gec i Majer

Gec i Majer - Albahari, David | Caritasspiritistcenter.org

...game in under an hour with GameMaker, the ultimate 2D game engine ... Сообщество Steam :: GameMaker: Studio ... ... The Sandbox Game Maker Alpha - Free 3D Game... ... game in under an hour with GameMaker, the ultimate 2D game engine. No code needed with Drag and Drop. Free Licence Available. Start today! GameMaker (originally An...

INFORMACIJA

AUTOR
Albahari, David
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Gec i Majer.pdf

OPIS

Kratki roman Gec i Majer pripovjedačkog velemajstora Davida Albaharija u izvornom se izdanju pojavio prije okruglih dvadeset godina te od tada, sasvim opravdano, nepodijeljeno plijeni pažnju publike kao i kritike. Opsegom neveliko, bez paragrafa i drugih cezura, u jednom neprekinutom, monolitnom bloku ispisano djelo istovremeno je slojevita analiza nekih od središnjih problemskih žarišta suvremene Europe: pitanja krivnje i odgovornosti, kolektiva i individue, pamćenja i zaborava i, na kraju, apstraktnog dobra i onog sasvim opipljivog “banalnog zla“, kao i njihova uspjela umjetnička sinteza. Albaharijeva je stilistika kirurški precizna, imažistički čista – upravo kao i vivisekcija odavno poviješću zatrovanog, ali još uvijek živoga malignog tkiva. Gec i Majer portretirani su tako kao bezlični izvršitelji (oni su čak i međusobno posve zamjenjivi!), oni pišu ljubavna pisma svojim suprugama kad se smrači u Njemačku i dijele bombone logoraškoj djeci, bivajući u isti mah odgovornima za paradigmatsko moderno zlo: njihovi likovi mogli su biti izvedeni izravno iz promišljanja Hannah Arendt. Ni pozicija pripovjedača, nasljednika, preživjeloga – onoga koji može i mora svjedočiti – nipošto nije neproblematična: krivnja svjedočenja i nemogućnost da se užas pojmi u punom opsegu dovode ga do ruba samoubojstva. To je svjedočenje, makar i kao fikcionalna rekonstrukcija, usprkos svemu za njega nužno: na njemu je “da prospe seme pamćenja među učenicima (…), da spreči razvoj korova zaborava“.

Želite li pročitati knjigu?Gec i Majer u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Albahari, David. Čitati Gec i Majer Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE