Utopljenici i spašeni

Utopljenici i spašeni - Levi, Primo | Caritasspiritistcenter.org

...nici i spašeni Prima Levija eseji su o čovjeku, stvaratelju povijesti i njenoj žrtvi ... UTOPLJENICI I SPAŠENI - Primo Levi - FRAKTURA d.o.o ... ... . Govore o ljudima koji su u vrtlogu Holokausta, najtežem od svih moralnih i političkih poremećaja koji se ikada dogodio, spasili život ili su spasili vlastitu savjest. Rijetko kada i jedno i drugo. Utopljenici i spašeni primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost. Od istog autora ... ‎Utopljenici i spašeni on Apple Books ... . S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost. Od istog autora SVI NASLOVI Utopljenici i spašeni book. Read 413 reviews from the world's large...

INFORMACIJA

AUTOR
Levi, Primo
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Utopljenici i spašeni.pdf

OPIS

Nerijetka su tumačenja po kojima povijesne procese određuju ekonomija, ideologija, klasa, nacija… Nisu sasvim netočna, ali kao u poslovici o stablu i šumi, zanemaruju upadljivo: poviješću upravlja čovjek. Utopljenici i spašeni Prima Levija eseji su o čovjeku, stvaratelju povijesti i njenoj žrtvi. Govore o ljudima koji su u vrtlogu Holokausta, najtežem od svih moralnih i političkih poremećaja koji se ikada dogodio, spasili život ili su spasili vlastitu savjest. Rijetko kada i jedno i drugo. O ljudima koji su se u abnormalnim prilikama moralno utapali na raznolike načine, katkad bezazleno, katkad zločinački, ali i o abnormalnim prilikama u kojima je, začudo, još uvijek bilo moguće donositi moralne odluke. Na koncu, iza svega stoji odluka pojedinca, bila moralna, bila zločinačka, bila banalna. Ili ona najgora: zločinačka koja je sebe uspjela uvjeriti da je moralna. To je fašizam. Koliko god je nepojmljiv u svojoj odvratnosti, fašizam je ipak ljudski produkt. Utopljenici i spašeni primijenjena su antropologija, bolna u svojoj raspetosti između potrebe za vjerom u čovjeka i strahom od tog istog stvora: ako je jednom već bio u stanju stvoriti Auschwitz, znači da ga uvijek i opet može ponoviti. S tom mišlju valja nam živjeti među ljudima i sačuvati ljudskost.

Želite li pročitati knjigu?Utopljenici i spašeni u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Levi, Primo. Čitati Utopljenici i spašeni Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE