Marx u digitalnom dobu

Marx u digitalnom dobu - Vuković- Peović, Katarina | Caritasspiritistcenter.org

...digitalnom dobu. Dijalekticki materijalizam na vratima tehnologije, 2016 ... Zagreb bez papira: Novi projekt financijskog poslovanja u digitalnom... ... . 53 Urednica Ivana Rogar Recenzenti Ankica Čakardić Hajrudin Hromadžić peovic.indd 2 01.12.2016 10:41:25 Katarina Peović Vuković Marx u digitalnom dobu Dijalektički materijalizam na vratima tehnologije Durieux... Materijalistički pristup takozvanom digitalnom dobu je ono što nam je itekako potrebno, iz prostog razloga što upravo toga nedostaje. Kad promišljamo digitalno doba i marksističku analizu istog, vrijedi ... MARX U DIGITALNOM DOBU - Dijalektički... | superknjizara.hr ... . Kad promišljamo digitalno doba i marksističku analizu istog, vrijedi vratiti se na poim...

INFORMACIJA

AUTOR
Vuković- Peović, Katarina
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Marx u digitalnom dobu.pdf

OPIS

Marx u digitalnom dobu. Dijalektički materijalizam na vratima tehnologije knjiga je koja propituje razumijevanje političke emancipacije uz pomoć novih tehnologija. Ona postavlja pitanje: kako nove tehnologije, posebice novi mediji, mogu pridonijeti demokratizaciji društva i emancipaciji manjinskih kultura? Pritom se sustavno i epistemološki precizno obrazlažu temeljna pitanja kao što su: politička emancipacija i emancipacijske politike na internetu, ideologija i njezina refleksija na probleme novih medija, promjene do kojih dolazi u strukturi i karakteru rada u doba kognitarijata, razumijevanje koncepta »virtualnosti«. U knjizi se primjenjuje teorija brojnih autora, napose filozofa kao što su Martin Heidegger, Michel Foucault i Jacques Lacan, premošćujući pritom granicu između klasične filozofije i sfere tehnologije. Studija je vrlo precizna i elokventna elaboracija suvremenog tehno–znanstvenog, političko–ekonomskog poretka. Pritom ona ukazuje na nekoliko ključnih problema s razumijevanjem uloge i konteksta novih tehnologija. Prije svega, riječ je o ozbiljnom utemeljenju teorije novih medija iz perspektive kritike političke ekonomije. Drugo, o svakom se od ključnih problema elaboriranih u knjizi stvaraju pretpostavke za primjenu filozofskog i fenomenološkog pristupa novim medijima. Studija se naslanja na novoobnovljeni teorijski interes i školu dijalektičkog materijalizma (S. Žižek, A. Badiou). I konačno studija, neizravno, raspravlja i s hrvatskim kontekstom proučavanja novih medija, koji je kronično zarobljen u onome što je Heidegger nazivao »aktualnost«. Takvo razumijevanje novih medija u studijima komunikologije, mediologije, politologije i sociologije najčešće ne uspijeva sagledati svu širinu problema. Djelo je relevatna znanstvena studija koja će pridonijeti razumijevanju fenomena novih tehnologija.

Želite li pročitati knjigu?Marx u digitalnom dobu u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Vuković- Peović, Katarina. Čitati Marx u digitalnom dobu Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE