Islam i modernost

Islam i modernost - Žižek, Slavoj | Caritasspiritistcenter.org

...Modernism is a movement that has been described as "the first Muslim ideological response to the Western cultural challenge" attempting to reconcile the Islamic faith with modern values such as democracy, civil rights, rationality, equality, and progress ... Islam, ateizam i modernost : neka bogohulna razmišljanja : Slavoj Žižek ... . Islam and modernity is a topic of discussion in contemporary sociology of religion. The history of Islam chronicles different interpretations and approaches. Modernity is a complex and multidimensional phenomenon rather than a u ... Islamic modernism - Wikipedia ... . Modernity is a complex and multidimensional phenomenon rather than a u...

INFORMACIJA

AUTOR
Žižek, Slavoj
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Islam i modernost.pdf

OPIS

Teroristički pokolj koji su 7. siječnja 2015. godine oko 11:30 sati počinili islamski fundamentalisti u redakciji pariškog satiričnog lista Charlie Hebdo šokirao je svijet i pokrenuo novi val promišljanja islamskog fundamentalizma. “Najopasniji”, a po svemu sudeći i “najbrži filozof Zapada”, Slavoj Žižek, u roku od nekoliko dana napisao je ovu neveliku, ali značajnu knjigu. Žižek niskom sjajnih opservacija ocrtava linije rasjeda i dodira između demokratskog liberalizma i islamskog (kvazi)fundamentalizma. Posebnu je pažnju posvetio ISIS-u i njegovom “konzervativno modernizacijskom” i neprikriveno opscenom i spektakularno-brutalnom državnom projektu. Ne bi li fundamentalizmu ušao u korijene Žižek komentira mišljenja nekolicine muslimanskih filozofa i teologa i upušta se u svojevrsnu psihoanalizu religije, ali i onoga što je potisnuto van njezina kanona. Njegov uvid u “arhivu” islama jest zapravo uvid u “tajne povijesti traumatskih fantazija koje se prenose ‘između redaka’, kroz nedostatke i iskrivljavanja eksplicitne simboličke tradicije”. Posebno analizirajući u lacanovskoj brazdi ulogu žene kao bolne točke u islamskom univerzalizmu, u prvom redu kroz priču o Hagari, paralelizirajući elemente Kur’ana, Biblije i Talmuda, Žižek nudi nov pogled na drevne tekstove i iz njih proizišle, religijske i civilizacijske prakse.

Želite li pročitati knjigu?Islam i modernost u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Žižek, Slavoj. Čitati Islam i modernost Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE