Kovčeg

Kovčeg - Dovlatov, Sergej | Caritasspiritistcenter.org

... s Kotačima za Kabinu National Geographic Explorer Modra Smeđa 20'' 654,82 KN u Prekoreda ... Kovčeg, sanjati kovčeg, san o kovčegu - Sanjarica.hr ... .hr. U trgovinu. Usporedi sa drugima - 20 %. David Jones Tekstilni kovcezi CASILO 41L Crna. 276,00 KN u Spartoo. U trgovinu. Usporedi sa drugima. SAMSONITE BASE BOOST SPINNER, (S38N.30003) ... Putni kovčeg dimenzija 32 × 44 × 63 cm je izdržljiv i jednostavan za nošenje, s 4 velika kotača i teleskopskom ručkom. Njegova je unutrašnjost organizirana, a unutarnja kompresijska ploča sprječava miješa ... Kovčeg Djeda Božićnjaka - Blagdanski poklon uz online ... ... . Njegova je unutrašnjost organizirana, a unutarnja kompresijska ploča sprječava miješanje odjeće. Vanjski materijal je vodootporan, volumen je 63 L. Kovčeg Saveza (hebr.: אָרוֹן הָבְרִית‎ ārōn hāb'rīt) opisan je u Bibliji kao sveti kovčeg, u kojem su se nalazile kamene ploče koje su sadržavale Deset zapovijedi, Aronov štap i zdjelu mane.Prema biblijskom izvještaju, Kovčeg je načinjen na Božju zapovijed, u suglasju s Mojsijevim proročkim viđenjem na brdu...

INFORMACIJA

AUTOR
Dovlatov, Sergej
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Kovčeg.pdf

OPIS

Finske čarape, kožne vozačke rukavice, odijelo s dvostrukim proredom, jakna od umjetnog krzna, kožni oficirski opasač, to su bile stvari koje je Sergej Dovlatov u kovčegu ponio u emigraciju. Mnogo godina poslije taj je kovčeg otkrio piščev sin i tako je gotovo slučajno postao tema i sadržaj ove knjige, a usput i neka ironična verzija žanra priča za laku noć. Dovlatov opisuje kako su te praktički bezvrijedne stvari bile zapravo sve što je stekao za trideset šest godina života u domovini, no svejedno baš ti, smiješni i odavno nepotrebni predmeti, izazivaju u njemu val gotovo prustovskih uspomena, koje su, kako sam autor veli, vjerojatno bile skrivene u naboru tih ubogih krpa i tako postale otponac za priče. U Kovčegu Sergej Dovlatov vodi nas u sovjetsku Rusiju šezdesetih godina 20. stoljeća, i u svakom poglavlju prepričava jedan sasvim poseban dio svog života. A ovaj pisac se zaista naživio različitih života u SSSR-u: od novinara i vojnika do umjetnika, reketara, pa čak i KGB-ovca… Dovlatov nije ogorčen i ljutit poput drugih emigrantskih pisaca, barem ne na tipičan način: on je pisac profinjenog crnog humora i dovitljivih minimalističkih opservacija; njegova je nostalgija pomalo komična, kao što je i njegova ironija prožeta ljudskošću. Dovlatov je poštovao i volio Tolstoja, Dostojevskog, Puškina i Gogolja, no njegov jedini pravi uzor bio je Čehov. Dovlatov nas je prikazao kao intelektualne neradnike, vesele zlosretnike i besmislene erudite. Njegova proza budi slatku nostalgiju, jer je to vrijeme bilo na svoj način komotno: ljudi su imali vremena za šetnje, prijateljstvo, duge filozofske sporove, čitanje i razgovore o literaturi. To je bilo vrijeme slatkog nerada, ali i bolje literature. Dovlatov je doslovno izgorio za književnost. VALERIJ POPOV Dovlatov piše kratko, tužno i zabavno. THE PARIS REVIEW Dovlatov je jedini ruski pisac koji će se uvijek čitati. JOSIF BRODSKI Sergej Dovlatov (1941-1990) u Rusiji je postao kultni pisac tek nakon smrti. Svjetsku slavu stekao je krajem prošlog stoljeća nakon što je emigrirao u Ameriku 1979, dok u rodnoj Rusiji za života nije objavio niti jednu knjigu. Rođen kao dijete u židovsko-armenskom braku, Dovlatov je u Sankt Peterburgu napustio studij finskog i nakon regrutacije postao čuvar u koncentracijskom logoru. Nakon odsluženja vojnog roka, novinarske tekstove pisao za razne novine, dok je satiričnu prozu objavljivao u samizdatima. Vrlo su popularne bile njegove radio emisije na Radiju Sloboda. U New Yorku je uređivao ruski liberalni list Novi Amerikanac. Autorske tekstove objavljivao je u New Yorkeru.

Želite li pročitati knjigu?Kovčeg u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Dovlatov, Sergej. Čitati Kovčeg Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE