Mila Dragovića

Mila Dragovića - Puljiz, Milan | Caritasspiritistcenter.org

...ILA DRAGOVIĆA" ima dva glavna lica-Milu i njezina dida Peru ... ИНДИВИДУАЛКА НА СТРИМЕ Мария Шубитидзе (Mila Minako) ... ... Gračanica: Izložba Predraga Dragovića "Preko pepela" - Kosovo Online ... ILA DRAGOVIĆA" ima dva glavna lica-Milu i njezina dida Peru. Plod su autorove mašte. Premda su se rodili i odgojili u podjednakim prilikama kao i ostali im runovićki vršnjaci, njihovi se likovi... Roman "MILA DRAGOVIĆA" ima dva glavna l...

INFORMACIJA

AUTOR
Puljiz, Milan
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Mila Dragovića.pdf

OPIS

Roman “MILA DRAGOVIĆA” ima dva glavna lica – Milu i njezina dida Peru. Plod su autorove mašte. Premda su se rodili i odgojili u podjednakim prilikama kao i ostali im runovićki vršnjaci, njihovi se likovi znatno razlikuju od uobičajenih. Tako je, primjerice, sedamnaestogodišnji Pere dragovoljno otišao u Prvi svjetski rat, dao svu ušteđevinu činovniku koji ga je upisao pod tuđim imenom jer nije bio punoljetan. Zašto!? Podmićivalo se da se ne ide u rat! Zato jer je Perin otac sa samrtničke postelje rekao: “Biži, moj Pere, ovde ćeš umrit sigurno, od gladi ili od kakve boleštine. Iz rata poneki izvuče živu glavu!” Bježao Pere od rata kao vrag od tamnjana, tražio rada i zarade. Imao sreće. Kad su ga već svi bili prežalili, pojavio se u Runovićima desetak godina poslije s glavom na ramenu i pozamašnom zaradom. Sagradio kuću, kupio zemlju, oženio se i dobio biser unučicu. Mila je začeta pod lozom punom slatkoga grožđa tople večeri u kolovozu. Ljubi je bilo 15 godina, dragi joj sutra odlazio u rat. Zaželjela je da joj ostavi dar njihove ljubavi. Tako se rodila Mila. Majka šutjela, loza i grožđe ne znaju govoriti, a otac izgubio glavu prije negoli je stigao do bojišta. Mila lijepa, pametna i marljiva, kao najbolja završila je osnovnu školu, učila engleski i njemački, naučila lijepo pjevati i svirati gitaru… Umjesto da nastavi školovanje, otišla je u časne sestre. Bio je to bunt protiv ondašnjih prilika i neprilika. Preko Zagreba stigla je u Zürich, završila medicinski fakultet i udala se za vlasnika poznate Klinike Hertz. Rodila i odgojila troje djece, te nakon punih pet desetljeća dovela obitelj u Runoviće, priredila veliku gozbu i veselje na kojemu su bili rodbina, prijatelji i mnogi znani i neznani. Majka Ljuba i kći Mila nisu se mogle naplakati i narazgovarati. I Milin i Perin život svojevrsne su kalvarije. Povezuje ih nagonska želja da se vrate u Runoviće, odakle su i krenuli.

Želite li pročitati knjigu?Mila Dragovića u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Puljiz, Milan. Čitati Mila Dragovića Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE