Autobiografija

Autobiografija - Mill, John Stuart | Caritasspiritistcenter.org

...ografija procvat doživljava u XVIII. st ... Avtobiografija - Wikipedija, prosta enciklopedija ... ., kada je nastala ne samo jedna od najutjecajnijih autobiografija (»Ispovijesti« J.-J. Rousseaua), već i moderni pojam autobiografije. Tijekom XIX. st. profiliraju se mnoge njezine vrste, ... Autobiografija je oblik biografije, koji se piše u prvom licu jer osoba piše o samom sebi. Naravno kako mnogi koji danas "pišu" autobiografije nemaju književnog dara, često su na projektima autobiografija angažirani i drugi ljudi, ali forma se ne mijenja bilo da na knjizi radi jedan čovjek ili njih više. Autobiografija. Rođena sam u Splitu 1 ... autobiografija | Hrvatska enciklopedija ... . Autobiografija. Rođena sam u Splitu 12. lipnja 2001. godine. Moji roditelji su Goran i Neda. Prvih nekoliko godina života provela sam na Lovreću, mjestu blizu Imotskog. Tamo sam naučila prve riječi i napravila prve korake. Godine 2004. moja obi...

INFORMACIJA

AUTOR
Mill, John Stuart
DIMENZIJA
6,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Autobiografija.pdf

OPIS

Autobiografija engleskog filozofa i političkog mislioca Johna Stuarta Milla (Autobiography, London, 1873) danas je, nakon eseja O slobodi, najčitanije njegovo djelo. Čita se više od njegove slavne Logike, Načela političke ekonomije, Utilitarizma, Razmatranja o predstavničkoj vladavini, pa čak i od vrlo popularne Podređenosti žena. Riječ je o klasičnom djelu tog žanra u engleskoj književnosti. Millovi memoari nude otvoren i topao prikaz odrastanja i obrazovanja velikog interdisciplinarnog mislioca. U njima se kao lajtmotiv provlači sukob između njegova bujnog intelekta i krhkih emocija, što je rezultiralo periodičkim intelektualnim krizama, ali i pionirskim filozofskim uvidima. Millov osvrt na vlastiti život povezuje ljepotu literarnog stila s dubokim filozofskim promišljanjima. Djelo je kronološki strukturirano tako što je podijeljeno u sedam velikih cjelina, koje pokrivaju faze autorova života. Prva cjelina govori o djetinjstvu i ranom školovanju (1806-1819); druga o moralnim utjecajima u ranoj mladosti te o karakteru i gledištima autorova oca, škotskog filozofa i povjesničara Jamesa Milla (1813-1821); treća o posljednjoj fazi obrazovanja i prvoj fazi samoobrazovanja (1821-1823); četvrta o mladalačkom angažmanu u Westminster Review (1823-1828); peta o autorovoj intelektualnoj krizi i njezinu prebrođivanju (1826-1832); šesta o početku najdragocjenijega prijateljstva u autorovu životu, o očevoj smrti te o spisima i raspravama napisanim do 1840. (1830-1840); i, konačno, sedma, u kojoj daje općenit pregled ostatka svog života, o objavljivanju Načela političke ekonomije i eseja O slobodi, o braku, o Američkome građanskom ratu i o parlamentarnom životu. Autobiografija može pomoći da shvatimo unutarnje motive i domašaje promjene Millovih stajališta, koji je, odgajan da bude radikalni demokrat i reformator po modelu francuskih enciklopedista, napustio sektaški radikalizam svoje mladosti i postao strasni zastupnik individualne slobode i slobodne individualnosti te nastojao naći demokratske lijekove za tiraniju većine i za druge bolesti demokracije. Autobiografija Johna Stuarta Milla pokazuje da se radilo o jedinstvenoj osobi kojoj je u 19. stoljeću najbolje pošlo za rukom osloboditi se dominacije uobičajenih društvenih i političkih predrasuda i istaknuti libertistički filozofski i politički program koji je živ i inspirativan sve do danas.

Želite li pročitati knjigu?Autobiografija u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Mill, John Stuart. Čitati Autobiografija Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE