Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka

Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka - Trkulja, Milica | Caritasspiritistcenter.org

...ija - Katalog istoimene izložbe, Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka, sadrži pregled nastanka prvih dioničarskih društava i novčanih zavoda u Rijeci i Sušaku ... MDC - Muzejski dokumentacijski centar ... . Najstariji novčarski zavod u Rijeci Gradska štedionica (Cassa comunale di risparmio, utemeljena je 1858. godine sa sredstvima štednih uloga građana. Publikacija - Katalog istoimene izložbe, Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka, sadrži pregled nastanka prvih dioničarskih društava i novčanih zavoda u Rijeci i Sušaku. Najstariji novčarski zavod u Rijeci Gradska štedionica (Cassa comunale di risparmio, utemeljena je 1858. godine sa sredstvima štednih uloga građana. Vaši osobni ... Povijesne Vrijednosnice Rijeke I Sušaka — Muzej Grada Rijeke ... . Najstariji novčarski zavod u Rijeci Gradska štedionica (Cassa comunale di risparmio, utemeljena je 1858. godine sa sredstvima štednih uloga građana. Vaši osobni podatci bit će korišteni radi unaprjeđenja usluge webshopa, kontrolira...

INFORMACIJA

AUTOR
Trkulja, Milica
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka.pdf

OPIS

Publikacija – Katalog istoimene izložbe, Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka, sadržipreglednastanka prvih dioničarskih društava i novčanih zavoda u Rijeci i Sušaku. Najstariji novčarski zavod u RijeciGradska štedionica (Cassa comunale di risparmio, utemeljena je 1858. godine sa sredstvima štednih uloga građana. Prva banka u Rijeci Riječka banka (Banca Fiumana) osnovana je kao dioničko društvo 1871. godine, a godinu dana kasnije Pučka štedionica (Cassa popolare di risparmio). Dioničarstvo se ubraja u najstarije oblike gospodarskog djelovanja utemeljenog na dioničarskoj glavnici koja nastaje isključivo na temelju dionica. Zato osnovu kataloga čini 51povijesna vrijednosnica(uglavnom stare dionice i obveznice) koje su sastavni dio Numizmatičke zbirke Muzeja grada Rijeke.Vremensko razdoblje sačuvanih dionica je od 1882. -1940. Pored činjenice da predstavljaju vrijedan izvor gospodarske povijestiRijeke i Sušaka, one su i vrlo dekorativne, imaju estetsku i umjetničku vrijednost. Izrađivane su u poznatim litografskim kućama u Budimpešti, Trstu, Milanu i u Zagrebu u poznatoj dioničkojtiskari Rožankovski i drug. Povijesne dionice zanimljiv su i važan segment gospodarske povijesti određenog vremenskog razdoblja, grada ili države, a zbog svoje umjetničke i dokumentarne vrijednostipredstavljaju zanimljiv dio kulturne baštine.

Želite li pročitati knjigu?Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Trkulja, Milica. Čitati Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE