Riječki torpedo – prvi na svijetu

Riječki torpedo – prvi na svijetu

...VNI TORPEDO. Gradi se, prva na svijetu, lansirna stanica s katapultom za lansiranje zrakoplovnih torpeda, a obavljaju se i probni zrakoplovni letovi Osnovna ideja postava izložbe Riječki Torpedo - prvi na svijetu sadržana je u mediju mora/vode, u kojem se kretao objekt njenog interesa ... Predavanje: Riječki torpedo - prvi na svijetu | ZG-magazin ... . Prvi na svijetu - sto i pedeset godina riječkog torpeda - izložba. 19. svibnja - 21. prosinca 2016. Svečano otvorenje 19. svibnja u 18:30 Izložba na kojoj će biti predstavljeno višegodišnje sustavno prikupljanje torpeda i preuzimanje posljednjih primjeraka iz mornaričkih spremišta Hrvatske vojske... Torpedo oblika kakav danas poznajemo izumio je 1860. godine Ivan Lupis, hrvatski umirovljeni časnik ... Riječki torpedo - prvi na svijetu ... . svibnja u 18:30 Izložba na kojoj će biti predstavljeno višegodišnje sustavno prikupljanje torpeda i preuzimanje posljednjih primjeraka iz mornaričkih spremišta Hrvatske vojske... Torpedo oblika kakav danas poznajemo izumio je 1860. godine Ivan Lupis, hrvatski umirovljeni časnik austro-ugarske ra...

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Riječki torpedo – prvi na svijetu.pdf

OPIS

Monografija o riječkom torpedu, prvom na svijetu, prva je na hrvatskom jeziku i stoga priređena s namjerom da ukratko i pregledno izloži povijest razvoja izuma i povijest razvoja tvornice u kontekstu svjetskih torpednih zbivanja. Na knjizi su surađivali brojni stručnjaci, a izlaganje povijesti torpeda cjelovito prikazuje početke industrijalizacije Rijeke, od 1850.ih nadalje, prve ideje o „čuvaru obale“ kapetana Giovannija Luppisa, te sustavno iznosi razvoj „pravog“ torpeda od početne zamisli do posljednjih godina riječke proizvodnje 1960.-ih.. Glavno je težište knjige na razvoju izuma torpeda od početnog do usavršenog „stroja“ kao i na pregledu pojedinih instrumenata bitnih za djelotvorno funkcioniranje torpeda. Isto su tako prikazana i temeljna fizikalna istraživanja na području akustike (proboj zvučnog zida) i dinamike plinova. Prvi je dio knjige posvećen glavnim protagonistima (sastoji se od poglavlja Pioniri industrijalizacije Rijeke, Giovanni Luppis i čuvar obale, Robert Whitehead i suradnici, Od Whiteheada do tvornice motora Torpedo). Drugi dio, nazvan Torpedo u riječi i slici, iscrpno prikazuje razvoj torpeda, pogonskih motora, kao i pojedinih bitnih instrumenata, uključujući i razvoj lansirne cijevi i lansirne stanice. Posljednja, treća cjelina knjige je kronologija – Prvih stotinu godina svjetske povijesti, u doba razvoja riječkog torpeda, od 1866. do 1966. Knjiga sadrži i katalog predmeta, te sažetak – Summary na engleskom jeziku.

Želite li pročitati knjigu?Riječki torpedo – prvi na svijetu u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor . Čitati Riječki torpedo – prvi na svijetu Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE