Neutralnost i nova europska sigurnost

Neutralnost i nova europska sigurnost - Grlić Radman, Gordan | Caritasspiritistcenter.org

...nost i nova europska sigurnost. Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga; 11/2009 ... Gordan Grlić Radman | Open Library ... . ... iz tog vremena bilo je značajnijih tematskih publikacija u kojima je neutralnost metodički obrađivana s međunarodnopravnog aspekta, fokusirajući se na osnovnu teorijsku dilemu o kompatibilnosti ili inkompatibilnosti neutralnosti sa sustavom ... O knjizi NEUTRALNOST I NOVA EUROPSKA SIGURNOST Dok­to­rat, iz kojeg je proi­za­šla ova knji­ga, na­sta­vak je i na­do­grad­nja si­ste­ma­ti­zi­ra­nog zna­nja o eu­rop­skoj neu­tral­no­sti, koja je po­sta­la po­dru­čje au­to­ro­va is­tra­ži­vač­kog rada. Naručite u VBZ online knjižari poznati naslov Neutralnost i nova europska sigurnost ... međunarodni odnosi i nacionalna sigurnost ... . Naručite u VBZ online knjižari poznati naslov Neutralnost i nova europska sigurnost autora Grlić Radman, Gordan. Pronađite naj...

INFORMACIJA

AUTOR
Grlić Radman, Gordan
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Neutralnost i nova europska sigurnost.pdf

OPIS

Neutralnosti u Hrvatskoj, sa znanstvenoistraživačkog aspekta, nije u novije vrijeme pridavan osobiti značaj, ukoliko izuzmemo razdoblje bivše jugoslavenske državne zajednice, koja je bila članica pokreta nesvrstanosti. Naime, iz tog vremena bilo je značajnijih tematskih publikacija u kojima je neutralnost metodički obrađivana s međunarodnopravnog aspekta, fokusirajući se na osnovnu teorijsku dilemu o kompatibilnosti ili inkompatibilnosti neutralnosti sa sustavom kolektivne sigurnosti (Rudolf, Vukadinović, Petković).S druge strane, budući da pojam neutralnosti nije ukorijenjen u svijest hrvatskih građana, kao i s obzirom na snažnu vanjskopolitičku opredijeljenost Republike Hrvatske u pravcu stjecanja punopravnog članstva u euroatlantskim organizacijama, nije izvjesno da bi mogla postojati drugačija vanjskopolitička platforma ili alternativa koja bi doživjela masovniju podršku građana. Unatoč povremenom aktualiziranju ovoga vanjskopolitičkog koncepta, ali bez dubljeg uvida i širu argumentaciju o prednostima neutralnosti, koje bi popularizirale samu ideju, ovaj sigurnosnopolitički koncept nema osjetniju podršku kod hrvatskih građana. Naime, kada se govori o prednostima neutralnosti, onda se, uglavnom, ostaje na jednostavnom zbroju njenih pozitivnih strana, ispuštajući pritom iz vida nužnost da se neutralnost sagleda u cijelosti, empirijski, uključujući i analizirajući sve aspekte koji su relevantni za njenu sveobuhvatniju objektivizaciju. O neutralnosti, kao međunarodnopravnom institutu i vanjskopolitičkom instrumentu, odnosno državnoj maksimi, ali i, uvjetno, etičkom i moralnom pojmu stanja svijesti – dakle društvenom fenomenu, postoji bogata pravna i politološka literatura. Autor se zbog toga ograničio na politološku introspekciju neutralnosti u suvremenom europskom sigurnosnom kontekstu i novom dinamičnom globalnom poretku, koji bitno utječe na daljnju egzistenciju neutralnosti.

Želite li pročitati knjigu?Neutralnost i nova europska sigurnost u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Grlić Radman, Gordan. Čitati Neutralnost i nova europska sigurnost Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE