Arhitektura i druge umjetnosti

Arhitektura i druge umjetnosti - Pađan, Zvonko | Caritasspiritistcenter.org

...tura i druge umjetnosti je djelo autora Zvonko Pađen, nakladnika Školska knjiga ... Arhitektura ... . Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. Istraživanju arhitektonske umjetnosti može se prići na više načina. U ovom djelu autor je izabrao onaj najteži - nepristran način, izbjegavši onu magičnu... Arhitektura i druge umjetnosti : nastanak, razvoj i posljedice utjecaja : Zvonko Pađan. Изабери категорију Alternativna učenja Antologije, monografije Antropologija Arhitektura Bajke Biološke nauke Botanika Deca Drama Ekonomija Elektrotehnika Enciklopedije, leksikoni Etnologija Film Filologija i... Grad i njegova arhitektura postaju, prema tome konceptu, simbolima koji potvr ... Arhitektura i druge umjetnosti - Zvonko Pađan - Stručna Knjižara ... ... Grad i njegova arhitektura postaju, prema tome konceptu, simbolima koji potvrđuju opstojnost čoyjeka i zajednice u prostoru i vrem en...

INFORMACIJA

AUTOR
Pađan, Zvonko
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Arhitektura i druge umjetnosti.pdf

OPIS

Istraživanju arhitektonske umjetnosti može se prići na više načina. U ovom djelu autor je izabrao onaj najteži – nepristran način, izbjegavši onu magičnu fascinaciju s kojom se susreće svaki analitičar koji je pokuša tumačiti. Autor je arhitekturu nastojao hipotetski „ogoliti” do njezine srži kako bi mogao imati bolji uvid u stvarnu strukturu njezine ostvarene forme. Jer svaka je arhitektonska forma kompleksan uradak, koji čini njezin nosivi sklop, zatvarajuću opnu i funkcionalni raspored obuhvaćenog prostora. Korišteni elementi smisleno su raspoređeni unutar arhitektonske kompozicije prema načelima sređivanja umjetničkih prostornih izraza. Sve je u konačnici zaogrnuto estetskim slojem koji arhitektonskom djelu daje prostorno-likovnu ekspresiju. Upravo je ta atribucija likovnosti kamen temeljac na kojem izrasta svaka prostorna kreacija. A ta likovnost, otkuda ona dolazi, gdje je njezin izvor? Zašto se arhitektura služi upravo takvim izrazom kojim od najranijih vremena kreira svoju poruku? Odgovorima na ta pitanja bavi se upravo to djelo. Pađan arhitekturu prikazuje kao otvorenu disciplinu, a ne izoliranu i u sebe zatvorenu aktivnost koja mijenja svoj vanjski vidljiv pojavni oblik, ali u svojoj nutrini zadržava trajne vrijednosti umjetnički kreiranoga korisnoga prostora. Autor dolazi do defi nicije da je međusobna isprepletenost umjetnosti „prirodni” proces formiranja umjetničkog izraza, a da je arhitektura, kao najkompleksnija među njima, zapravo velika sinteza svih umjetničkih izraza iz koje se može iščitati osnovna svrha umjetničkog stvaralaštva. Autor je uz veliku upornost i strpljivost napravio pregled svih važnijih obilježja poznatijih djela arhitektonske umjetnosti, počevši od starovjekovnog Egipta pa do arhitekture 20. stoljeća. Taj se rad ubraja u grupu istraživanja arhitektonske umjetnosti koja se bave njezinim osnovnim pojmovima kvalitete i kreativnosti defi nicije, nastojeći na analitički dosljedan način raščlaniti njihovu unutrašnju, slabo vidljivu strukturu. Djelo prenosi jasnu poruku da arhitekturu treba promatrati kao umjetnički „superorganizam” u kojem su brojni umjetnički izrazi u konačnici izbalansirani u simbioznu cjelinu. Djelo pridonosi novom analitičkom upoznavanju arhitekture i približavanju njezine kvalitativne strukture.

Želite li pročitati knjigu?Arhitektura i druge umjetnosti u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pađan, Zvonko. Čitati Arhitektura i druge umjetnosti Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE