Drama ateističkog humanizma

Drama ateističkog humanizma - De Lubac, Henri | Caritasspiritistcenter.org

...ama ateističkog humanizma, Henri de Lubac Knjiga je u odličnom stanju ... Otac humanizma - Teologija.net | Теологија.нет ... . Poslati ovdje poruku pa Vam. Prijevod knjige jednoga od najvećih katoličkih teologa 20. stoljeća Henrija de Lubaca „Drama ateističkog humanizma" još uvijek je nezaobilazno za bolje razumijevanje novovjekovlja... Drama ateističkog humanizma book. Read 17 reviews from the world's largest community for readers. U svome djelu de Lubac upozorava kršćane da moraju shva... Drama ateističkog humanizma. Refere ... Drama ateističkog humanizma, Henri de Lubac ... ... Drama ateističkog humanizma. Refere...

INFORMACIJA

AUTOR
De Lubac, Henri
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Drama ateističkog humanizma.pdf

OPIS

Ovo je prvi prijevod jednog od djelâ francuskog teologa, isusovca i kardinala Henrija de Lubaca, koji spada među vodeće teologe dvadesetog stoljeća i o kojem se kod nas malo pisalo i govorilo te koji još uvijek čeka na primjerenu recepciju unutar naše teološke i filozofijske misli. Do sada smo bili uskraćeni za misao autora koja ni danas ne gubi na svježini i aktualnosti i čiji se opus uvijek iznova objavljuje, prevodi i kritički promišlja. Drama ateističkog humanizma, premda napisana u vihoru Drugog svjetskog rata, mogla bi u našim okolnostima predstavljati jedno teološko osvježenje i otriježnjenje. De Lubacova misao podvrgava ateizam ozbiljnoj kritici i često varira između otvorene osude ishoda ateističkog promišljanja i tonova prikrivene simpatije za genijalne uvide i iskustva koje on nudi i sadrži. U svome djelu de Lubac upozorava kršćane da moraju shvatiti kako i ateizam vrši istu kritiku religije koju je i Evanđelje vršilo spram religije svoga doba. Istina, današnji ateizam nije samo vulgarni, a ni samo kritički, razarajući, nego je planski i organski sposoban udaljiti čovjeka od Boga i organizirati zemlju bez Boga, a na kraju zapravo protiv čovjeka. No, vrijedi znati da taj ateizam nije plod ogorčenosti spram kršćanstva nego je izraz ogorčenosti spram ponašanja kršćana nevjernih principima za koje proklamiraju da u njih vjeruju, izraz ogorčenosti zbog izdajstva temeljnih principa kršćanstva i zbog povijesnih formi kršćanstva koje nisu sposobne privoditi čovjeka Bogu. Formalizam, slabost i beznačajnost kršćanstva isto su tako plod zapostavljanja evanđeoskog skandala i njegove transformacije u okoštalu religije te autor hrabro pokazuje da je moderni ateizam rođen iz srca samog katolicizma koji se pretvorio u čistu religiju koja se sa svoje strane pretvorila u društveni konformizam, političku igru i bezidejnu pobožnost. Kršćanstvo se predalo i prepustilo logici svijeta i svijet je ušao u srce same Crkve. Skandal križa skandalizira jednako i ateiste i kršćane koji sve temelje na rigorističkom, moralizatorskom i bigotnom shvaćanju vjere. Stoga ateizam moderniteta i postmoderniteta poziva kršćanstvo da ponovo otkrije i prepozna vlastite korijene i vlastiti heroizam i s njime paradoksalni karakter kršćanske ljubavi. I stoga vrijedi čitati ovu knjigu kao srčanu analizu fenomena ateizma koji prvenstveno kršćane na otkrivanje vlastitog identiteta, poziva na ljubav prema Bogu iznad svega stvorenog.

Želite li pročitati knjigu?Drama ateističkog humanizma u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor De Lubac, Henri. Čitati Drama ateističkog humanizma Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE