Moj prijatelj Rembrandt

Moj prijatelj Rembrandt - Van Loon, Hendrik | Caritasspiritistcenter.org

...ti je Rembrandtov citat tek natuknica koja daje naslutiti koliko se zanimljivih slikarevih razmišljanja i detalja iz njegova života nalazi u ovoj knjizi ... Književnost ǀ Suvremena književnost ǀ Klasici ... - Ljevak ... . Jer, napisao ju je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio. Rembrandt je živio u zemlji vjetrenjača, teškim i nezavidnim životom, bez novaca, priznanja i razumijevanja, cijeli se život boreći s vjetrenjačama u ljudskim glavama. Ovo svjedočanstvo 'iz prve ruke' o Rembrantovom životu napisao je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tr ... Moj prijatelj Rembrandt by Hendrik Willem van Loon ... . Ovo svjedočanstvo 'iz prve ruke' o Rembrantovom životu napisao je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno dru...

INFORMACIJA

AUTOR
Van Loon, Hendrik
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Moj prijatelj Rembrandt.pdf

OPIS

Općinstvo nikako ne razumije moje namjere… smiju se porugljivo i govore: ‘On nije umjetnik od zanata, on svoju umjetnost ne shvaća ozbiljno i ne slika stvari onako kako ih mi vidimo.’ Neka me Bog očuva da bih stvari gledao njihovim očima. Oni me mogu i oni će me pustiti da izgladnim, ali oni neće oteti moje uvjerenje da ja imam pravo, a oni krivo. Svatko može slikati stvari onako kakve jesu. Ali slikati stvari onako, kako one postoje samo u pretpostavci – to je, dragi doktore, zadatak koji čini život zanimljivim…. jer ne radi se toliko o tome što netko vidi, već kako vidi. Dobar umjetnik može osjetiti dublji poriv pogledavši zaklanog vola u kakvoj običnoj mesnici, negoli loš umjetnik vidjevši tucet crkvi u samom rodnom mjestu Rafaela. Ja ne mogu slikati drugačije no što slikam. Ostajem kod svog načina slikanja i kod njega ću ostati, dok ne odem u ubožnicu ili ne legnem u grob. Tada mi možete staviti nadgrobni kamen s natpisom: ‘Ovdje počiva luđak’.Spomenuti je Rembrandtov citat tek natuknica koja daje naslutiti koliko se zanimljivih slikarevih razmišljanja i detalja iz njegova života nalazi u ovoj knjizi. Jer, napisao ju je njegov suvremenik, Joannis van Loon, liječnik i prijatelj s kojim se posljednjih tridesetak godina života intenzivno družio. Ovo svjedočanstvo iz prve ruke za tisak je priredio ugledni povjesničar i pisac Hendrik van Loon, liječnikov, kako navodi, potomak u devetom koljenu. O samom Rembrandtu ovdje kažimo samo da je živio u zemlji vjetrenjača, teškim i nezavidnim životom, bez novaca, priznanja i razumijevanja, cijeli se život boreći s vjetrenjačama u ljudskim glavama. A danas? Slika Noćna straža, primjerice, koja je nekad bila odbijena i predmetom sprdnje, sad je predmetom proučavanja i divljenja, i jedna je od najvećih holandskih kulturnih i turističkih vrednota, a njen je autor općepriznat kao jedan od najvećih, najutjecajnijih, najosebujnijih, najvažnijih, najgenijalnijih, naj… slikara u povijesti umjetnosti i uopće jedan od najvećih ljudi u povijesti čovječanstva. Što još dodati? Možda još jedno mišljenje o Rembrandtu iz ove odlične biografije: Kad se prepustio svojim snovima, izgubio je sve što je imao – a pritom je i sve dobio.

Želite li pročitati knjigu?Moj prijatelj Rembrandt u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Van Loon, Hendrik. Čitati Moj prijatelj Rembrandt Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE