Fijasko

Fijasko - Kertesz, Imre | Caritasspiritistcenter.org

...či FIJASKO? » fijasko • muški rod Velik neuspeh, propast, slom, bruka (naročito nekog komada na pozornici) ... RTS :: Fijasko od milijardu evra ... ... Šta znači Fijasko ... či FIJASKO? » fijasko • muški rod Velik neuspeh, propast, slom, bruka (naročito nekog komada na pozornici). Izraz FIJASKO se sastoji iz 7 karaktera što je za 1.8 manje od prosečne srpske reči. bend FIJASKO DRVAR 2015. grupa EUFORIJA. Elly & Fijasko bend - dok se tvoje tijelo vidi ( Atomsko sklonište cover ). Davor Reljic. Macedonian: фијаско...

INFORMACIJA

AUTOR
Kertesz, Imre
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Fijasko.pdf

OPIS

Roman Fijasko drugi je dio Kertészove tetralogije o stradanju. Naime, nakon što je napisao i objavio (1974.) roman Čovjek bez sudbine u kojem obrađuje temu Auscwitza i holokausta promatran i ispripovijedan iz perspektive četrnaestogodišnjaka, Imre Kertész, u svojoj zemlji, doživio je posvemašnju šutnju, kritičari nisu pisali o njegovu romanu, ostao je prešućen, nitko nije želio dirati u crni i mračni dio mađarske povijesti, u 1944. godinu i holokaust Židova. Fijasko je logičan i jedini mogući nastavak Čovjeka bez sudbine, u njemu Kertész opisuje daljnju sudbinu svojega junaka, čovjeka koji se našao u socijalizmu sa svim njegovim strahotama. Kao i u Kafkinim romanima posebno Dvorcu i Procesu junak Kertészova Fijaska, inače pisac, u središtu je birokratske, ovoga puta socijalističke, mašine, njegov je život, u bijednih 28 metara kvadratnih, osuđen na sebe i na stalno promišljanje literature i života. Fijasko je primjer romana koji itekako pokazuje kako je poetika moderne i dalje živa i jednako dobra. Ovaj roman čija je struktura osjetno složenija od pravocrtna pripovijedanja Čovjeka bez sudbine prepun je samoironije a Kertésza je potvrdio kao autora koji je zasluženo za svoj opus dobio Nobelovu nagradu za književnost. Objavljivanjem Fijaska upotpunjena je i na hrvatskome jeziku Kertészova romaneskna tetralogija koji čine Čovjek bez sudbine, Fijasko, Kadiš za nerođeno dijete i Likvidacija.Starac je stajao pred ormarom sa spisima. Razmišljao je. Bilo je jutro. (Reklo bi se, oko deset.) Starac najčešće baš u to doba razmišlja. Imao je mnogo briga i nevolja, dakle, imao je o čemu razmišljati. No starac ipak nije mozgao o onome o čemu bi zapravo morao razmišljati. Međutim, o čemu je doista razmišljao, to ne bismo mogli posve točno dokučiti. Po njemu se primjećivalo samo da razmišlja, ali ne i da misli. A može biti da nije ni razmišljao. Samo što je bilo jutro (reklo bi se, bilo je oko deset), a on se navikao da otprilike u to doba uvijek razmišlja. Starac je već stekao golemu rutinu u razmišljanju; bio je sposoban stvoriti privid razmišljanja pa je već i sam za sebe počinjao vjerovati da doista razmišlja. To je prava istina, nema se tu što uljepšavati. Starac je, dakle, razmišljajući (utonuvši u razmišljanje) stajao pokraj ormara sa spisima….

Želite li pročitati knjigu?Fijasko u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Kertesz, Imre. Čitati Fijasko Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE