Zdravstvena psihologija

Zdravstvena psihologija - Havelka, Mladen | Caritasspiritistcenter.org

...tvena psihologija je dio psihologije koji se bavi proučavanjem utjecaja psihičkih stanja na nastanak, tijek i ishod bolesti, načinima ponašanja vezanim uz zdravlje, načinima sučeljavanja s bolešću, kao i primjenom psiholoških znanja i fZdravstvena psihologija Zdravstvena psihologija je područje psihologije koja se bavi proučavanjem uticaja psihičkih stanja i psihičkih procesa na nastanak i tok telesnih bolesti, kao i uticajem telesnih stanja i telesnih bolesti na psihički ţivot pojedinca ... F206 Zdravstvena psihologija - VEVU ... . U osnovi, bavi se proučavanjem Zdravstvena psihologija bavi se i psihološkim činiteljima zdravstvenih rizika, načinima prevencije rizičnih čimbenika, načinima formiranja pozitivnih oblika zdravstvenog ponašanja i psihosocijalnim vidovima pojedinih bolesti. Zdravstvena psihologija Zdravstveno ponašanje Stres Psihosocijalna obilježja kroničnih bolesti Psihološke teškoće bolesnika u bolnici Psihologij ... PDF Zdravstvena Psihologija - Visoka Medicinska Škola Prijedor ... . U osnovi, bavi se proučavanjem Zdravstvena psihologija bavi se i psihološkim činiteljima zdravstvenih rizika, načinima prevencije rizičnih čimbenika, načinima formiranja pozitivnih oblika zdravstvenog ponašanja i psihosocijalnim vidovima pojedinih bolesti. Zdravstvena psihologija Zdravstveno ponašanje Stres Psihosocijalna obilježja kroničnih bolesti Psihološke teškoće bolesnika u bolnici Psihologij...

INFORMACIJA

AUTOR
Havelka, Mladen
DIMENZIJA
6,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Zdravstvena psihologija.pdf

OPIS

Bez boljeg poznavanja socijalne psihologije, sociologije, biokemije i drugih znanosti nije moguće uspješno rješavati zdravstvene probleme, pa su se javile tzv. bihevioralna medicina i psihosomatska medicina, a najnoviji trend, nastao iz razvoja ovih novih disciplina, jest suvremena zdravstvena psihologija. Psihosocijalne pojavnosti zdravlja i bolesti, povećanje učinkovitosti preventivnih, dijagnostičkih, terapijskih i rehabilitacijskih aktivnosti primjenom psihologijskih spoznaja, humanizacija međuljudskih odnosa, posebno koncentracija na odnos između zdravstvenog osoblja i samog bolesnika, važnost psiholoških čimbenika (npr. stresa) u nastanku nekih bolesti – sve su to teme koje danas obuhvaća zdravstvena psihologija. Drugim riječima, prastara ideja nekih filozofa i liječnika, tj. ideja o jedinstvenosti tjelesnog i psihičkog, danas je u zdravstvenoj psihologiji ponovno uskrsnula. Ali ipak, razlika između onoga nekad i ovoga danas je velika: ono nekad bilo je rezultat spekulacije ili intuicije pojedinih mudrih liječnika ili filozofa, a ovo danas je rezultat znanosti, tj. dokazanih činjenica. Iz sadržaja Psihologija u zdravstvu; Komunikacija u zdravstvu; Socijalna potpora, obitelj i samozaštita u unapređenju zdravlja i liječenju bolesti; Stres i tjelesno zdravlje; Tjelesni nedostaci, bolesti i psihička stanja; Psihološke teškoće bolesnika u bolnici; O boli; Zdravstvena psihologija i starenje; Psihološke pojavnosti neizlječivih bolesti; Zdravstvena psihologija i posao; Etička pitanja u zdravstvenoj psihologiji.

Želite li pročitati knjigu?Zdravstvena psihologija u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Havelka, Mladen. Čitati Zdravstvena psihologija Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE