Hauzmajstor Šulc

Hauzmajstor Šulc - Jergović, Miljenko | Caritasspiritistcenter.org

...mama poeme Hauzmajstor Šulc Miljenka Jergovića nema prekida ... Мильенко Йергович - abcdef.wiki ... . One su lančano pomiješane i povezane baš kao i riječi posvećene Sarajevu. One su memorija i prikaz različitih slojeva života toga... ХАУЗ МАЈСТОР ПЛУС ДООЕЛ Скопје ул. Митрополит Теодосиј Гологанов бр.15 1000 Скопје Контакт центар 13434 Тел. +389 (0)2 3120 222 e-mail: [email protected] Hauzmajstor Šulc. Miljenko Jergović. ... Хауз Мајстор ПЛУС - Почеток ... .com. Hauzmajstor Šulc. Miljenko Jergović....

INFORMACIJA

AUTOR
Jergović, Miljenko
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Hauzmajstor Šulc.pdf

OPIS

Knjigu Hauzmajstor Šulc možete čitati kao roman: glavni lik, o čijem životu i karakteru knjiga govori, potom niz epizoda, događaja i drugih likova koji čine njegovu životnu i društvenu sredinu (Sarajevo kroz dobar dio dvadesetoga stoljeća), a sve je povezano u cjelinu likom hauzmajstora Šulca… A on je arhetipski majstor, i to je ono što kao ideja predstavlja fundament knjige: Ne plaši se vraga, špijuna i narodnih neprijatelja,postoji samo stroj koji u času / Stane, postoji oko koje vidi i ruka kojapopravi kvar . Knjigu Hauzmajstor Šulc možete, zatim, čitati i kao pjesničku zbirku, ne samo i ne prvenstveno po tomu što je “tehnički” pisana u stihovima, nego zato što su njezin jezik i književni duktus eminentno pjesnički, lirski. Ono pak što knjigu čini jedinstvenom jest način na koji se u njoj narativni i lirski prosede sjedinjuju, stvarajući sasvim poseban ton koji vlada cijelom knjigom. Tako se zapravo dokida važnost pitanja o žanru: kao svaki književno izvoran i dobar tekst, Hauzmajstor Šulc razmiče granice žanra i utvrđuje ih nanovo. — Ivan Lovrenović “Jergović je izbliza upoznao rat, pa je sposoban i prikazati njegove posljedice, one najvidljivije i one najskrivenije; nezaustavljivi osjećaj uništenja zajednica, društvenih sredina, svakodnevice koja može oživjeti samo u sjećanju, naravno samo u riječima, onda kada su te riječi poezija.” — Dietro le parole “U pjesmama poeme Hauzmajstor Šulc Miljenka Jergovića nema prekida. One su lančano pomiješane i povezane baš kao i riječi posvećene Sarajevu. One su memorija i prikaz različitih slojeva života toga grada. Miljenko Jergović dočarava nam — ovaj put u stihovima — balkansko ljudstvo predstavljeno likovima koji, ne vodeći računa o vlastitom življenju, ipak zrače svojim životima. To je korska pjesma, neka vrsta balkanskoga Spoon rivera, glas koji okuplja mnoge glasove i priče u slavu svoga grada-mita.” — Andrea Rossini, Balcanicaucaso.org “Jergovićeva knjiga Hauzmajstor Šulc pisana je jezikom koji je, manje ili više, govorni, sarajevski, ali i posve jergovićevski: obojio ga je vlastitim bićem, unio u nj nijanse koje taj jezik, sam po sebi nema, niti može imati, i koje mu daju, ne jednom, metafizičku auru. To nije jedini, ali je najviši kvalitet ove poezije: u Jergovićevim rukama pučka jezična tvar postaje fin instrument kadar da izrazi najteže uhvatljive prelive osjećanja i misli, ali i da zađe u zaumno, da sugeriše najmetafizičnije slutnje o smislu i besmislu ljudskog postojanja. (…) Jergović je vrhunski majstor u miješanju lirike i ironije, ozbiljnosti i humora.” — Marko Vešović, Da je barem devedeset treća, izbor iz bosanskohercegovačkog pjesništva, 2010.

Želite li pročitati knjigu?Hauzmajstor Šulc u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Jergović, Miljenko. Čitati Hauzmajstor Šulc Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE