Na zapadu ništa novo

Na zapadu ništa novo - Remarque, Erich Maria | Caritasspiritistcenter.org

...iblja Čorba - Na zapadu ništa novo - Official Video ... Boomerang - Na zapadu ništa novo Lyrics | Musixmatch ... ... Текст песни Riblja Corba - Na zapadu nista novo перевод, слова... ... iblja Čorba - Na zapadu ništa novo - Official Video. Na zapadu ništa novo (njem. Im Westen nichts Neues), najznačajniji roman njemačkoga književnika Ericha Marie Remarquea i najpoznatiji roman s tematikom Prvog svjetskog rata. Ubraja se među književne klasike 20. stoljeća i klasike svjetske književnosti. Na zapadu nista novo. Ovaj tekst je pregledan 51 45...

INFORMACIJA

AUTOR
Remarque, Erich Maria
DIMENZIJA
1,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Na zapadu ništa novo.pdf

OPIS

Na zapadu ništa novo priča je devetnaestogodišnjeg Paula Bäumera koji se, nemajući pojma što zapravo čini, prijavljuje za odlazak u rat, iz školske klupe na bojište. U međuvremenu je postala općim dobrom, iako nas iznova potrese pri svakom čitanju. Dirljivo je i uznemirujuće pratiti kako Bäumer umjesto očekivana oduševljenja ratom i kratke pustolovine doživljava svu okrutnost pokolja i besmisleno umiranje svojih prijatelja. Remarque je stvorio klasično djelo svjetske književnosti, koje ni danas nije izgubilo snagu. Smatra se jednim od najvažnijih djela o Prvome svjetskom ratu i ovim senzacionalnim romanom Erich Maria Remarque postigao je velik uspjeh, otvorio si put prema svjetskoj slavi te ponudio sliku strahota modernog rata koja ima bezvremensku vrijednost. Roman se sada, više od pedeset godina od zadnjeg hrvatskog prijevoda, pojavlje u novom, vrsnom, prijevodu Branke Grubić. Bilješka o autoru romana Na zapadu ništa novo: Erich Maria Remarque, rođen 1898. godine u Osnabrücku, pohađao je Katoličku učiteljsku školu. Godine 1916. odlazi u rat, a nakon rata radi kao pomoćni učitelj. Zatim obavlja različite poslove te nakraju postaje urednikom u Hannoveru, a od 1925. godine u Berlinu. Remarque je 1932. godine otišao iz Njemačke i živio je u Ticinu u Švicarskoj. Njegove knjige Na zapadu ništa novo (1929.) i Povratak (1931.) spalili su nacisti, a 1938. godine oduzeto mu je državljanstvo. Od 1939. godine Remarque je živio u Sjedinjenim Američkim Državama te 1947. godine stekao američko državljanstvo. Umro je 1970. godine u Ticinu.

Želite li pročitati knjigu?Na zapadu ništa novo u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Remarque, Erich Maria. Čitati Na zapadu ništa novo Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE