Apis – čovjek koji je izazvao prvi svjetski rat

Apis – čovjek koji je izazvao prvi svjetski rat - MacKenzie, David | Caritasspiritistcenter.org

... Dimitrijević Apis je bio čovjek koji je bez razumijevanja vanjskopolitičkog položaja Srbije odobrio 'teroristički napad', čovjek koji se olako igrao vatrom i pomogao zapaliti iskru svjetskog Imao je i značajnu ulogu u Balkanskim ratovima 1912 ... Prvi svjetski rat je bio isplanirani sukob koji se oteo kontroli i uništio... ... . i 1913. godine, ali i u pripremama za Prvi svjetski rat. Apis je nakon izbijanja Prvog svjetskog rata postao toliko moćan da je bio opasan i samom regentu Aleksandru Karadordeviću, budućem kralju, koji je tada već bio prva ličnost dinastije. Kako bi eliminirao Apisa, Aleksandar ga je optužio da... On je, dakle, čovjek koji je izravno odgovoran za izbijanje Prvog svjetskog rata. Dragutin Dimitrijević Apis je imao izuzetno zanimljiv život koji je u knjizi detaljno On je imao značajn ... Apis: Čovjek koji je izazvao Prvi svjetski rat - Večernji.hr ... . Kako bi eliminirao Apisa, Aleksandar ga je optužio da... On je, dakle, čovjek koji je izravno odgovoran za izbijanje Prvog svjetskog rata. Dragutin Dimitrijević Apis je imao izuzetno zanimljiv život koji je u knjizi detaljno On je imao značajnu ulogu u Balkanskim ratovima 1912-13 godine, u pripremama za Prvi svjetski rat, bio je veliki proti...

INFORMACIJA

AUTOR
MacKenzie, David
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Apis – čovjek koji je izazvao prvi svjetski rat.pdf

OPIS

Riječ je o biografiji pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, koji je bio šef tajne službe Srbije u godinama prije Prvog svjetskog rata, šef zavjereničke organizacije “Crna ruka” i glavni organizator atentata u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine. On je atentatoru Gavrilu Principu dao pištolj kojim su ubijeni austrougarski prestolonasljednik nadvojvoda Franz Ferdinand i njegova supruga. On je, dakle, čovjek koji je izravno odgovoran za izbijanje Prvog svjetskog rata. Dragutin Dimitrijević Apis je imao izuzetno zanimljiv život koji je u knjizi detaljno opisan. Atentat u Sarajevu nije bila ni prva ni zadnja zavjera u kojoj je sudjelovao. On je bio glavni organizator 1903. godine vojnog puča u kojem su u dvoru u Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova omrznuta supruga Draga Mašin, sasječeni sabljama u njihovoj spavaćoj sobi i bačeni s balkona. Tim pučem svrgnuta je s vlasti dotadašnja srbijanska dinastija Obrenović a na vlast je došla dinastija Karađorđević. On je imao značajnu ulogu u Balkanskim ratovima 1912-13 godine, u pripremama za Prvi svjetski rat, bio je veliki protivnik Austrougarske. Dao je ubiti Franza Ferdinanda da ga spriječi da dođe na prijestolje i provede svoj plan da dade veće federalne ovlasti pojedinim dijelovima Austrougarske, pa tako i Hrvatskoj, čime bi se Hrvati jače vezali uz Beč što bi otežalo velikosrpske težnje Apisa i njemu sličnih da Srbija sebi pripoji Bosnu i značajne dijelove Hrvatske. Apis je nakon izbijanja Prvog svjetskog rata postao toliko moćan da je bio opasan i samom regentu Aleksandru Karađorđeviću, budućem kralju, koji je tada već bio prva ličnost dinastije jer mu je otac kralj Petar onemoćao. Da bi eliminirao Apisa Aleksandar ga je optužio da sprema zavjeru i protiv njega, pa je Apis s još nekim časnicima uhićen, izveden pred sud i na montiranom procesu osuđen na smrt i u lipnju 1917. godine strijeljan u Solunu. Iako je to dobro istraženo povijesno djelo, knjiga se čita kao krimić. Priča je krajnje zanimljiva, kod nas ne osobito poznata, a autorov pristup uravnotežen, povjesničarski. Autor, američki povjesničar David MacKenzie, istražujući događaje i na temelju dokumenata iz Arhiva Srbije, vrlo dramatično opisuje pojedine epizode. U onom dijelu koji je nama važan i zanimljiv on pokazuje da je atentat bio velikosrpski projekt, te u toj knjizi nema ni trunke revolucionarne mitologije stvorene oko Gavrila Principa koju je inaugurirala srbijanska publicistika, te posebno Vladimir Dedijer u svojoj knjizi “Sarajevo 1914”. Princip se u knjizi spominje tek na nekoliko stranica kao sasvim sporedni lik.

Želite li pročitati knjigu?Apis – čovjek koji je izazvao prvi svjetski rat u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor MacKenzie, David. Čitati Apis – čovjek koji je izazvao prvi svjetski rat Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE