Hrvatski ni u zagradama

Hrvatski ni u zagradama - Opačić, Nives | Caritasspiritistcenter.org

...m broj nekritički preuzetih anglizama postoje svima poznate i razumljive dobre hrvatske zamjene, a za one koje nemaju uobičajenu zamjenu autorica nudi vlastiti prijedlog zamjene ... Cena hrane može biti duplo skuplja kada je naručite... ... . Hrvatski ni u zagradama Nives Opačić. Pod Velikim medvjedom Nives Opačić. rabljeno. Opis oglasa. Nives Opačić - Hrvatski ni u zagradama. Globalizacijska jezična teturanja. Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada Zagreb 2012. U petak, 14. prosinca 2012. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održano je predstavljanje knjige Nives Opačić Hrvatski ni u zagradama. Knjigu su preds ... PDF Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ... . U petak, 14. prosinca 2012. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održano je predstavljanje knjige Nives Opačić Hrvatski ni u zagradama. Knjigu su predstavili: Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Naci...

INFORMACIJA

AUTOR
Opačić, Nives
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatski ni u zagradama.pdf

OPIS

Hrvatski ni u zagradama – Globalizacijska jezična teturanja U knjizi Hrvatski ni u zagradama – Globalizacijska jezična teturanjau 104 kratka poglavlja Nives Opačić piše o preuzimanju engleskih/američkih (najčešće razgovornih, pa i šatrovačkih) riječi u jednakom obliku u kojem se one javljaju i u jeziku iz kojeg ih preuzimamo. Često je riječ o lošem, pogrešnom i/ili polovičnom prijevodu ili izrazu, bez ikakvih znanja i razumijevanja. Autorica građu pronalazi svugdje oko sebe a posebice u novinama, televiziji, medijima. Zato joj građe ne manjka! Takav bastardni jezik (A room with a view, Assessories, Abuzirati, Acting, Agenda, Attachment) danas nam nitko ne nameće. Sami hrlimo prema tom hrengleskom jeziku (korijen engleski, nastavak hrvatski, pa se misli da je to hrvatski npr. challengirati, downloadirati, shoppingirati i sl. Bez razmišljanja, bez svijesti o vlastitom jeziku (kao i o nacionalnojvrijednosti kao pameti), preuzimamo čak i izraz oduševljenja (awww!). Za takvo stanje, podučava Nives Opačić, kriv je naš sluganski mentalitet i odbijanje svakog učenja kao nečega što je „teško“. Jednostavnim i svakome razumljivim stilom, katkada prožetim humorom, Nives Opačić nudi savjete i rješenja jezikoslovcima, novinarima, studentima, građanima. Za golem broj nekritički preuzetih anglizama postoje svima poznate i razumljive dobre hrvatske zamjene, a za one koje nemaju uobičajenu zamjenu autorica nudi vlastiti prijedlog zamjene.

Želite li pročitati knjigu?Hrvatski ni u zagradama u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Opačić, Nives. Čitati Hrvatski ni u zagradama Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE