Crni labud – Utjecaj krajnje nevjerojatnog

Crni labud – Utjecaj krajnje nevjerojatnog - Taleb, Nassim Nicholas | Caritasspiritistcenter.org

...rni labud - Utjecaj krajnje nevjerojatnog ... Koronavirus kao ″crni labud″ | Politika | DW | 06.03.2020 ... .pdf. ISBN. 2005852312570. To je Crni labud.Za purana (ili prasca) to je neočekivani obrat nakon višemjesečnog, iznimno ljubaznog ophođenja s njim; za Libanonce, jednako zapanjujuć zaokret kad se nakon... Božo Stojanović prikaz knjige Crni labud. Teorija je poput leka (ili vlade): često beskorisna, ponekad nužna, uvek sebična i povremeno smrtonosna. Stoga je valja koristiti oprezno, umere ... Crni labud : uticaj krajnje neverovatnih zbivanja - Nasim Taleb ... . Stoga je valja koristiti oprezno, umereno i pod nadzorom odrasle osobe. Crni labud je i referenca na čuveni filozofski misaoni eksperiment iz 17. veka. U Evropi do tada niko nije video drugačije labudove osim belih, pa je tvrdnja „svi labudovi su beli" često korišćena kao primer nepobitne istine. S...

INFORMACIJA

AUTOR
Taleb, Nassim Nicholas
DIMENZIJA
1,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Crni labud – Utjecaj krajnje nevjerojatnog.pdf

OPIS

Što je to: 1) nepredvidljivo je, 2) ima ozbiljne posljedice, 3) nakon što se dogodi, obično možemo smisliti objašnjenje koje ga čini pred-vidljivijim i manje nasumičnim? To je Crni labud.Za purana (ili prasca) to je neočekivani obrat nakon višemjesečnog, iznimno ljubaznog ophođenja s njim; za Libanonce, jednako zapanjujuć zaokret kad se nakon 1300 godina sjajnog suživota zemlja pretvorila u pakao. Za nas ostale to je Google, odnosno njegov uspjeh u svijetu Interneta, napad na newyorške nebodere, ekonomska kriza 2007, ostavka premijera 2009… … a ima toga još. Svijet više nije spor i predvidljiv, više ne stanujemo u Mediokristanu.Nassim Taleb godinama je proučavao kako se zavaravamo misleći da znamo više nego što zapravo znamo, ponajviše zato što smo stvorili svijet koji više ne razumijemo. S neočekivanim pojavama u Eks-tremistanu (da, tako se zove naš današnji svijet) stvari stoje tako da malo što možemo objasniti Gaussovom krivuljom, pobjednik uzima sve, lomovi gramzivih sustava burzi, banaka i investicijskih fondova dramatično ulječu na živote golemog broja ljudi… … a ima toga još. I to su Crni labudovi. Nije ih lako predvidjeti, ali nije niti posve nemoguće. Iako vam to kažu na ovitku mnogih knjiga, ova, o kojoj se priča od Kanade do Kamčatke i koja je prilično naljutila statističare u svih tridesetak zemalja u kojima je prevedena, doista će promijeniti vaš pogled na svijet – i to ponajprije zato što nitko od nas ne želi biti puran.

Želite li pročitati knjigu?Crni labud – Utjecaj krajnje nevjerojatnog u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Taleb, Nassim Nicholas. Čitati Crni labud – Utjecaj krajnje nevjerojatnog Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE